Autor: Põllumajandus.ee • 19. mai 2020

Tööjõud, millelt tööjõumakse pole vaja maksta

Kriisi olukorras on põllumajandussektoris teravnenud tööjõuga seonduv probleem. Nimelt pole lautadesse kõiki töökäsi võimalik Eestist leida ja pilgud on pööratud valitsuse poole, et võimaldataks kolmandate riikide tööliste jätkamine või uute töökäte maaletoomine.
Uus lüpsirobot Astronaut A5.
Foto: Lely Center Estonia

Samas on olemas ka teistmoodi lähenemine tööjõu probleemidele ning seda tahaksingi selles kirjutises tutvustada.

Väikseim omamise kogukulu

Üks farmi juhtimise peamine külg on kulude kontrolli all hoidmine. Robotlüpsmist peetakse farmis tihti suureks kulutuseks. Kuid tegelikult on Lely Astronaut A5 nutikas investeering ja tasub end aja jooksul. Eriti veel olukorras kus kulud inimtööjõule pikas perspektiivis kasvavad.

Kasutusperioodiks võiks Lely Astronaudi puhul arvesse võtta vähemalt 15 aastat. Lely Astronaut A5 arendamise üks peamisi eesmärke oli vähendada omamise kogukulu farmeri jaoks.

Järgmised aspektid aitavad kaasa omamise kogukulude väljaselgitamisele:

Energiatarbimine: Hübriidkäe kasutuselevõtt vähendab kompressori töötamise aega suruõhu tekitamiseks vähemalt 85% võrra. See säästab märkimisväärselt energiat. Kontrollimise käigus tehtud mõõtmised näitavad, et lüpsmine, sealhulgas puhastus/pesu, võtab keskmiselt vaid 0,2 kWh elektrit. Kui arvestada , et 1 Lely lüpsirobot teeb ööpäevas 170 lüpsi, siis on ööpäevane kulu 34 kWh. Mis teeb rahas suurusjärgus 6,8 eurot/ ööpäevas / roboti kohta.

Veetarbimine: Lely Astronaut A5 loputustsüklid lüpside vahel kasutavad ainult minimaalses koguses vett. Kui võtta aluseks 170 lüpsi roboti kohta ja kolm seadmesüsteemi põhipuhastust päevas, tarbib Lely Astronaut A5 iga lüpsi kohta keskmiselt vaid 2,4 liitrit vett.

Kemikaalide tarbimine Lely Astronaut A5 kohta aastas:

a. Astri-LC (lüpsieelne nisapuhastus): 8 tk~ 20 kg kanister

b. Astri-LIN (leeliseline põhipesu): 9 tk ~ 24 kg kanister

c. Astri-Cid (happeline põhipesu): 5 tk ~ 24 kg kanister

d. Udarahooldus (nisadeso): 6 tk~ 60 kg kanister

e. Vaakumpumba puhastus: 2 tk~ 10 kg kanister

Keskmiselt on sellisel juhul kemikaalide kulu roboti kohta 4,9 eurot/ ööpäevas.

Ennetav hooldus + plaaniväline remont + kuluv-ja varuosad + tarkvarauuendused: Lely Astronaut A5 kulud selles alajaotuses on tähtsad farmerile just ühtlase ja ennustatava rahavoo jaoks. Kogu kulu Lely Astronaut A5 -le on keskmiselt orienteeruvalt 17 eurot / ööpäevas / roboti kohta.

Liisingu tõenäoline kulu masina soetamisel: Siinkohal peaks ära märkima, et Lely veel finantsteenuseid Eestis ei paku. Küll aga on Eestis pankasid mis finantsteenuseid ka tänasel päeval osutavad. Lely Astronaut A5 liisingu aeg võiks olla näiteks 6 aastat. Kui nüüd kasutada internetis olevat liisingukalkulaatorit (kasutasin autoliisingu oma hetkel), sain tulemiks suurusjärgu 1400 eurot kuus (tegu oleks standartvarustusega, täiendavate lisadeta seadmega).

Kuueaastane igakuine kulu tööjõu soetamisel:

Seega kokkuvõtvalt oleksid Lely Astronaut A5 kulud kuus: liising orienteeruvalt 1400 eurot + ennetav hooldus, plaaniväline hooldus, kuluv-ja varuosad, tarkvarauuendused kokku orienteeruvalt 510 eurot + energiatarve orienteeruvalt 204 eurot = 2114 eurot (käibemaksuta).

Peale liisingu möödumist, ülejäänud aastad on kuutasu liisingumakse võrra väiksem, olles siis orienteeruvalt 714 eurot kuus.

Parim lehma ja farmerisõbralik lüpsisüsteem - Lely Astronaut A5
Foto: Lely Center Estonia

Kokkuvõtvalt: Lely Astronaut A5 näol on teil võimalik saada tööjõud, mis ei lahku laudast vaid veedab seal tööd tehes kogu ööpäeva. Kui te ka temast hoolite, siis ta ei turtsu ja ei võta haiguslehte. Ka on tegu masinaga, mis doseerib lehmadele jõusööta vajaduse järgi.

Samuti tuleks arvestada ka sellega, et täna olemasoleva töölise/lüpsja kulu laudas ei sisalda veel traditsiooniliste lüpsiseadmete soetushinda. Seega seesama eelnevalt kirjutatud 714 eurot kuus on sisuliselt summa mida võiks hakata võrdlema juba inimtööjõu palgaga. Täna näen, et palgad.ee kodulehel on lüpsja netokuupalgaks märgitud kuni 1228 eurot.

Toomas Rüütel, Lely Center Estonia tegevjuht

Täiendavat infot leiad SIIT või küsi lisa: Siim Välb, [email protected].

Foto: Lely

LOE LISAKS:

Toomas Rüütel: Farmi ei valita söödarobotit ei värvi, ei tootja ega seadme ostuhinna järgi

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960