Autor: Jaroslav Tavgen • 22. mai 2020

Kaks võimalust, kuidas Ukraina lubab hooajatöölisi tuua

Ukrainas pole inimestel keelatud välismaale tööle sõita.
Foto: Anastassia Tido
Ukrainas pole inimestel keelatud välismaale tööle sõita ja on kaks võimalust, kuidas seda ametlikult teha, selgitab Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni asepeaministri büroo pressiteenistuse juht.

„Ukrainas pole keelatud riigist töö eesmärgil välja sõita,“ selgitab Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni asepeaministri büroo pressiteenistuse juht Oksana Sikora. „Aga on täiendavad ohutusmeetmed, mis pandeemia ajal kasutusele võeti. Me palume tööandjatel kinnitada, et töötajatega on sõlmitud ametlik leping – see võib olla nii pikaajaline kui ka lühiajaline, aga mitte lühem kui kolmeks kuuks –, vormistatud on tervisekindlustus ja kindlustatud on piisavad elamistingimused, samasugused, ms tööandja kindlustab oma töötajatele, kes on ettevõtte jaoks olulised (sest Ukraina töötajaid, nagu teada, hinnatakse kõrgelt kogu maailmas).“

Leping ja tervisekindlustus peavad olema vormistatud ja allkirjastatud juba Ukraina võimude poole pöördumise hetkeks, aga dokumente ennast edastada pole vaja. On vaja vaid teatada nende olemasolust.

On kaks võimalust, mida võib kasutada Eesti ettevõte, kes tahab piiri tagant Ukraina töötajaid tuua.

Esiteks võib saata ametliku kirja Euroopa ja Euro-Atlandi integratsiooni asepeaministri büroosse https://eu-ua.org/. Selles tuleb ära märkida, et ettevõte annab tööd hooajatöötajatele, on nendega allkirjastanud lepingu mitte vähem kui kolmeks kuuks, on sõlminud neile ravikindlustuse lepingu ja kindlustab piisavad elamistingimused riigis.

Teine võimalus on pöörduda Eesti välisministeeriumi poole, kes siis juba ise teeb riikidevaheliste kanalite kaudu kõik vajalikud toimingud.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

LOE LISAKS:

Maaeluminister: võõrtööjõud ei ole imeravim

Põllumehed pakuvad valitsuse liikmetele kiiret ümberõpet

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960