Autor: Ene Kärner • 9. juuni 2020

Europarlament ei luba GM-sojaoa importi

Europarlament lükkas 13. mail tagasi Euroopa komisjoni ettepaneku plaanid lubada importida biotehnoloogia abil toodetud sojaube XtendFlex.
Soja.
Foto: Pixabay

Need on esimesed sojaoad, millel on tolerants Dicamba, glüfosaadi ja glüfosinaadi suhtes. Biotehnoloogiliste sojaubade MON 87708 x MON 89788 x A5547-127 impordikeelu poolt hääletas 477 ja vastu 181 eurosaadikut ning 23 saadikut jäi erapooletuks.

Parlamendiliikmed rõhutavad vastuvõetud resolutsioonis, et on tehtud palju uuringuid, mille kohaselt herbitsiiditaluvusega geneetiliselt muundatud kultuurid põhjustavad umbrohutõrjevahendite suuremat kasutamist. Nad väidavad, et selliseid taimi pritsitakse korduvalt, mis võib põhjustada suuremaid herbitsiidijääke saagis.

Europarlament kordas, et praegune geneetiliselt muundatud toodete lubade andmise protsess on põhimõtteliselt vigane, viidates ebademokraatlikule otsustamisele, millega komisjon jätkab GM-sortidele rohelise tule andmist, hoolimata liikmesriikide toetuse puudumisest ja Europarlamendi arvukatest vastuväidetest. "On vastuvõetamatu, et erandist saab norm," väidavad eurosaadikud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960