Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 12. juuni 2020

Järelvaadatav: Bayeri ja Yara põllupäev keskendus talinisule ja -rapsile

Taimekaitsevahendite tootja Bayer CropScience ja väetisetootja YARA korraldasid 11. juunil virtuaalse põllupäeva. Kõigil neil, kes ei saanud põllupäeva otseülekannet vaadata, pidid poole pealt lahkuma või kes soovivad mõnda kohta uuesti üle vaadata, on võimalik seda teha põllupäev.ee leheküljel.
Korraldustiim.
Foto: Bayer / Yara

Põllupäev keskendus talikultuuridele – nisule ja rapsile. Üle telesilla sai pilgu peale visata põldkatsetele, mis olid rajatud Puide tallu Valgamaal ja Viru Seemne põldudele Lääne-Virumaal. Mõlemad ettevõtted tegelevad seemnekasvatusega ja seega oli loogiline ka see, et tutvustati uusi sorte.

Puide Tallu oli rajatud kaks katsepõldu – talirapsiga ’Armstrong’ ja talinisuga ’Bohemia’. Viru Seemnes oli rajatud kokku 4 katsepõldu. Bayeri talinisu katsepõllul kasvas sort ’Freddis’, Yara talirapsi katses oli poolkääbussort ’Thure’ ja Yara talinisu katsepõllul kasvas sort ’Etana’. Lisaks tutvustati Dekalbi talirapsi sordivõrdluskatset. Katsealad olid 9 hektari suurused ja laiusid suurte tootmispõldude sees.

TASUB TEADA

Puide talu on Valgamaal asuv väga heal tasemel Eesti seemnekasvatusettevõte, mille peremeesteks on Mati ja Ahti Nurm. Seemnete paljundamist alustati juba 1992. aastal. Lisaks suvi- ja taliteravilja seemnete paljundamisele, tegeletakse ettevõttes ka herne ja suvirapsi seemnepaljundusega. Puide talus haritakse põldu kokku 1200 hektaril ning külvikorras on teraviljast tali- ja suvinisu, suvioder, kaer ning taliraps ja suviraps ning hernes. Odrale allakülvideks kasutatakse ka ristikut.

Viru Seeme on professionaalne Eesti seemnetootja ning sordiesindaja, kelle tootmine asub Avispea külas, Väike-Maarja vallas, Lääne-Virumaal. Igapäevast Viru Seemne tegemiste kurssi õigel teel hoiab Ott Läänemets. Viru Seemnes haritakse põldu ca 1800 hektaril. Viru Seeme pakub laia valikut erinevaid põllukultuuride seemneid nii teravilja- kui ka loomakasvatajatele. Seemnete valikus on tera- ja kaunviljad, hübriidraps, lisaks mais ja sorgo ning heinaseemned ja vahekultuurid.

Väetamise poolelt räägiti lahti YaraBela, YaraVita ja YaraMila väetiste kasutus ning taimekaitse katsetes keskenduti fungitsiididele Ascra Xpro ja Input ning kasvuregulaatorile-fungitsiidile Tilmor.

Tasub ise kuulata, järelevaadata, ülevaadata. Kõigil neil, kes ei saanud 11. juunil virtuaalse põllupäeva otseülekannet vaadata, pidid poole pealt lahkuma või kes soovivad mõnda kohta uuesti üle vaadata, on võimalik seda teha põllupäev.ee leheküljel. Kes on eelnevalt juba registreerunud, pääsevad ülekande juurde oma parooliga. Uutel uudistajatel tuleb aga eelnevalt registeerida, misjärel saadetakse neile personaalne parool.

Virtuaalse põllupäevaga ei saanud aga projekt veel päris läbi. Korraldajatel on plaanis hoida põllupäeva lehekülge elus ning koondada sinna veel edaspidigi käsitletud katsete ja toodetega seotud infot. Seega soovitame lehekülge aeg-ajalt külastamas käia, kuid läbi korraldajate uudiskanalite antakse kindlasti samuti märku, kui miskit põnevat lisandub.

Korraldajad tänavad omalt poolt kõiki, kes jälgisid põllupäeva ülekannet ning loodavad, et käesoleva aasta eripäradest tingitud lahendus oli vaheldust pakkuv ja huvitav. Kõik asjaosalised hindavad väga silmast-silma kokkusaamisi ning vaid inimestevahelisest suhtlusest sünnivad suured mõtted ja teod. Seega ei ole plaanis liikuda vaid veebikanalite vahendusel suhtlemisele, sest nagu põllupäeval öeldud sai, kohtutakse kindlasti põldudel ja kui vääramatud jõud lubavad, siis ka sügis-talvistel seminaridel ja koolitustel.

Nagu pildilt paistab, oli kaamerate taga sama palju inimesi kui kaamerate ees. Seega tänavad korraldajad ka suurepärast funTIME showservice’i meeskonda, kelle abil kogu projekt vaatajateni on jõudnud.

Põllupäev 2020 on järelvaadatav põllupäev.ee leheküljel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960