Autor: Eliisa Matsalu • 17. juuni 2020

Tallinna Vangla saadab vangid maasikakasvatajale appi

Raja Talu peremees Gunnar Tärni koos poja Margusega leiavad, et see aasta saavad nad tööjõuga hakkama, aga pole teada, mis edaspidi saab.
Foto: Liis Treimann
Maasika ja muude põllusaaduste kasvatusega tegelev Raja Talu palkab sel suvel teiste seas endale appi ka avavangid. Vangide palkamist pakkus neile Tallinna Vangla.

Raja Talu noorperemehe Margus Tärni sõnul pöördus tema poole Tallinna Vangla ja pakkus tööle avavange. Kuna vangid peavad põllul olema teistest töötajatest eraldatud, hakkab viis vangi pärast jaanipäeva Raja Talus herneid korjama.

„Vanglatöötajad ütlesid, et need inimesed on avavanglas, sest nad on hästi käitunud. Nad on oma tegusid kahetsenud ja on korralikud inimesed,“ rääkis Tärn. „Mina neil vahet ei tee – on minevikus pattu teinud, siis on, vähemalt on nad sellest midagi õppinud. Anname neile võimaluse,“ sõnas Tärn.

Tema sõnul saadab vangla avavangid tööle selleks, et neid tagasi tavaellu suunata. „Teen nendega tööintervjuud nagu iga teisegi töötajaga ja siis valime sobivad inimesed välja,“ selgitas Tärn. Kuigi praegu on Raja Talul plaanis palgata viis vangi, olla Tallinna Vanglal pakkuda veel 50 töökõlblikku vangi.

Justiitsministeeriumi avalike suhete nõunik Teele Sihtmäe selgitab lahti, mida kujutab endast avavangla. "Avavangla mõte seisneb selles, et seal kinni peetavad inimesed saaksid väljas tööl käia. Nad lähevad sõltuvalt tööaja algusest ja transpordivõimalustest kindlal ajal tööle ning peavad õigeks ajaks avavanglasse tagasi tulema. Muidu näeb avavangla vangide töö välja nagu teistelgi töötajatel. Kõige parem on, kui vangil õnnestub leida töökoht, kus ta saab jätkata ka pärast vanglast vabanemist. Avavangla vangid on ka varem käinud põllumajanduse hooajatöödel," selgitab ta.

Vangid võivad vanglast väljuda kell 7 hommikul ja õhtul kell 8 peavad nad tagasi olema. „Kui midagi juhtub, peavad nad ise oma kontaktisikule teada andma, kus nad on ja miks hilinevad,“ rääkis Tärn.

Tärni sõnul on vangide kasutamine Raja Talule lihtne. „Eelis on, et nad ei tohi suitsetada, narkootikume tarvitada, alkoholi tarbida, telefoni kasutada,“ loetles ta. Ainult transpordiga on pisut tüütu. Vangid hakkavad tööle minema rongiga Keilasse, kuhu läheb Tärn neile vastu ja veab põllule tööle.

Varem pole Raja Talus vangide abi kasutatud. Palka makstakse vangidele samamoodi nagu teistelegi töötajatele, ainult et palk ei laeku otse vangide kontole, vaid töötasu saamine käib läbi vangla. Raja Tallu lähevad nad tööle pärast jaanipäeva ja hakkavad korjama herneid.

Loe täismahus artiklit Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960