Autor: Põllumajandus.ee • 26. juuni 2020

Värske puu- ja köögivilja turustamisel on päritolu tõendamine müüja vastutus

Põllumajandusamet jätkab värske puu- ja köögivilja ehk aiandustoodete turustamisnõuetele vastavuse kontrolle turgudel ja välimüügilettidel.
Värske puu- ja köögivilja turustamisel on päritolu tõendamine müüja vastutus.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Kontrollitakse eelkõige müügil olevate aiandustoodete päritolu kohta avaldatud teavet, selle vastavust saatedokumentidele ja pakendimärgistusele. Kõigi müügil olevate aiandustoodete päritolu tõendamine on müüja vastutus ning nõuded nende turustamisel, sh nõuded kvaliteedile, avaldatud teabele, pakendimärgistusele ja saatedokumendile, on kohustuslikud ja kehtivad mistahes müügikohas.

„Seni tehtud kontrollide tulemused näitavad, et võrreldes eelmiste aastatega on paranenud päritolumaa märkimine hinnasildil ja enamikus müügikohtades on kaubaga kaasas saatedokumendid,“ ütles Põllumajandusameti taimetervise ja aianduse osakonna nõunik Marika Arula.

Müügikohas kauba juures olevad saatedokumendid on olnud abiks kauba maaletooja tuvastamisel ja kontrollide suunamisel. Maaletooja hulgilaos nõuete eiramise tuvastamine ja nende suhtes meetmete kohaldamine võimaldab ennetada rikkumisi edasimüüjate poolt.

„Põllumajandusamet tänab Eesti tootjaid tiheda koostöö, pakendite selgema märgistamise ja aiandustoodete päritolu usaldusväärsust kinnitavate abinõude rakendamise eest,“ toonitas Marika Arula.

Rahul ei saa olla teatud riikidest (peamiselt Poolast) pärit maasikate ja teiste aiandustoodete pakendimärgistusega, mis kas puudub üldse või ei vasta nõuetele. Teistest riikidest pärit aiandustoodete turustamisnõuete, sh pakendi märgistusnõuete eirajatest teavitab Põllumajandusamet Euroopa Liidu ülese ühtse teavitussüsteemi kaudu Euroopa Komisjoni ja liikmesriikide vastutavaid asutusi, kelle ülesandeks on võtta kasutusele meetmed nõuete eirajate suhtes asukohariigis.

Aiandustooted, mille päritolu ei ole toote juures märgitud, mille müügipakendil puudub märgistus või mille päritolu ei suudeta usaldusväärselt tõendada, kõrvaldatakse müügilt. Rikkujate suhtes kohaldatakse ettenähtud meetmed ja nende nimed avalikustatakse Põllumajandusameti kodulehel.

„Müügipinna valdajal on võimalus keelata aiandussaaduste turustamine, mille päritolu suhtes puudub kindlus,“ täpsustas Marika Arula.

Infovoldik täpsema teabega värske puu- ja köögivilja turustusnõuetest Põllumajandusameti veebilehel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960