Autor: Põllumajandus.ee • 1. juuli 2020

Selgusid Eesti parimad toiduained

Eesti Parim Toiduaine 2020 on Premia vähendatud suhkruga mango-passionivilja koorejäätis, mis pälvis ka Parima Magustoidu Hõbemärgi, kirjutas Toiduliit. Alljärgnevalt toome välja kõik tooted, mis sel aastal kuldmärgi, hõbemärgi, piirkondliku märgi või rahva lemmiku tiitli said.
Foto: Ekraanitõmmis

Eesti Toiduainetööstuse Liit korraldas Eesti Parima Toiduaine konkurssi juba 26. korda. Iga-aastase toiduainete konkursi eesmärgiks on tutvustada tarbijatele uusi tooteid ning innustada tootjaid tegelema tootearendusega. Sel aastal osales Eesti Parima Toiduaine konkursil 167 Eesti toiduainet ja jooki.

Märtsis eriolukorra tõttu peatunud konkurss sai juuni alguses uuesti hoo sisse. Hõbemärgi saanud tooted selgusid 9. ja 10. juunil. Kuldmärgi saajad, rahva lemmik ja piirkondliku märgi saajad tehti teatavaks 30. juunil.

Tooteid hindas komisjon, kuhu kuulusid toitumisteadlased, kaubanduskettide ostujuhid, toiduajakirjanikud ja teised toiduainevaldkonnaga seotud ettevõtete esindajad. Hindamiskomisjoni tegevust juhtis Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskuse toiduteadlane Rain Kuldjärv. "Tegu on äärmiselt hoolikalt valitud toiduvaldkonna tippekspertidega ning olen kindel, et nende valikut saab usaldada,“ sõnas Potisepp.

Toodete puhul hinnati nende maitset, lõhna ja konsistentsi, välimust, aga ka tervislikkust, pakendit, uudsust ja müügiedu. Alljärgnevalt toome välja tooted, mis sel aastal auhinna said.

KULDMÄRGID 2020

Eesti Parim Toiduaine 2020 on Premia vähendatud suhkruga mango-passionvilja koorejäätis, mis pälvis ka Parima Magustoidu Hõbemärgi. Potisepp usub, et Premia on trendiseadja ja näitab eeskuju, kuidas saavutada tervislikum ja samal ajal maitsev magustoit.

Eesti Parim Toiduaine: Premia vähendatud suhkruga mango-passionvilja koorejäätis

Parim Lisandväärtusega Toit: Salvesti Presto ökoloogiline hernepüreesupp mündiga

Parim Mittealkohoolne Jook: Liviko Re-crafted Crafter`s Junibeer

Parim Alkohoolne Jook: Altia Eesti Saaremaa RHU Gin

HÕBEMÄRGID 2020

Eri kategooriate parimad tooted saavad edaspidi pakendil konkursi hõbemärki kanda. Võitjad valiti piimatoodete, pagaritoodete, valmistoidu, kastmete, magustoitude, liha- ja kalatoodete, puu- ja köögiviljatoodete ning kondiitritoodete kategoorias. Toiduliidu juht Sirje Potisepp sõnas, et konkurents oli tihe ja mitmed uued innovaatilised tooted üllatasid hindamiskomisjoni positiivselt.

Potisepa sõnul oli kõige tihedam konkurents lihatoodete kategoorias, kuhu esitati 21 toodet, ja piimatoodete kategoorias, kuhu esitati 18 toodet. "Piimatoodete kategooria on läbi aastate väga populaarne olnud. Eestlased armastavad piimatooteid ja ettevõtted näevad palju vaeva, et tabijatele alatasa midagi uut ja põnevat pakkuda. Piimatoodete kategooria on äärmiselt mitmekesine – sel aastal on võistlustules näiteks toorpudrud, erinevad jogurtimaiused, kodu- ja sulajuustud,“ kommenteeris Potisepp.

Parim Piimatoode: Farmi jogurtine toorpuder mustikate ja chia seemnetega

Parim Valmistoode: Saarioinen Eesti Mamma kaera-õuna pannkoogid

Parim Pagaritoode: Leiburi Röst kaerajuuretisega

Parim Magustoit: Premia 40% vähema suhkruga mango-passionvilja koorejäätis

Parim Kaste: Salvesti Vegan majonees.

Parim Pagaritoode: Leiburi kaerajuuretisega Röst

Parim Magustoit: Premia mango-passionvilja koorejäätis

Parim Kaste: Salvesti Vegan majonees

Parim Kalatoode: Heimon Kala õrnas soolas vikerforellifilee

Parim Lihatoode: Talleggi Pool kana ürdivõiga küpsetuskotis

Parim Puu- ja Köögiviljatoode: Salvesti Muuti Ökoloogiline õuna-mango-peedi-mustsõstrapüree

Parim Kondiitritoode: Kalevi Leiger tume šokolaad tervete mandlitega

PIIRKONDLIKUD MÄRGID 2020

Hindamiskomisjon valis 30. juunil parimad välja ka piirkondlike väike-ettevõtjate toodete seast, mida oli kokku 62. „Kohalikud väike-tootjad näitavad iga aastaga üha paremat taset," nentis Potisepp.

Ta lisas, et piirkondlikud väike-ettevõtted on eriti tugevad jookide valmistamises, milles kasutatakse kohalikke puuvilju, marju ja metsasaadusi ning katsetatakse uusi põnevaid maitseid. "Tänu piirkondlikele tootjatele on meie kohaliku toidu ja joogi tootevalik äärmiselt mitmekesine ja rahuldatud saavad ka kõige nõudlikumate tarbijate ootused,“ sõnas Potisepp.

Parim Toode Lõuna-Eesti väikeettevõttelt: Siidrikoda OÜ ehedast õunamahlast pidupäevajook „Vahukass“

Parim Toiduaine Lääne-Eesti väikeettevõttelt: smuutisegu Sume Red ettevõttelt Sume Green

Parim Jook Lääne-Eesti väikeettevõttelt: Tohi Distillery TOHI Nordic Dry Gin Cloudberry Mist

Parim Toode Virumaa väikeettevõttelt: Moe OÜ pihlaka teraviljabrändi Handsa Sour Rowanberry

Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõtelt: Puljong OÜ Koorene Bechamel kaste, mis võitis ka Rahva Lemmiku tiitli

Parim Jook Põhja-Eesti väikeettevõttelt: punch Drinks’i suvine kokteil „Cucumber Spritz“

ERIAUHIND 2020

Rahva lemmikuks sai Facebooki hääletusel üle 1100 poolthääle korjanud toode, mis võitis ka piirkondliku tiitli Parim Toiduaine Põhja-Eesti väikeettevõttelt.

Rahva Lemmik: Puljong OÜ Koorene Bechamel kaste

Allikas: Eesti Toiduainetööstuse Liit

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960