Eesti Taimekasvatuse Instituut (ETKI) ja Põllumajandusuuringute Keskus (PMK) korraldasid Airi Külveti Puutsa talus 8. juulil rohumaaviljeluse ja silotootmise infopäeva.

- Rohumaaviljeluse ja silotootmise infopäev Puutsa talus.
- Foto: Anu Toe
Inge Harmipaik PMKst tutvustas silole tehtavaid analüüse. Ettekande kokkuvõttes tõdes Inge Harmipaik, et kõige väärtuslikum sööt on ikkagi kvaliteetne rohusilo.
Uno Tamm ETKIst rääkis heintaimede sileerimise seirest, mida ETKI ja PMK korraldavad juba 2002. aastast. Uno Tamm tõi välja, et optimaalset koristusaega saab prognoosida efektiivsete temperatuuride summa abil.
Airi Külvet tutvustas Liivimaa Lihaveise innovatsiooniklastrit, mis algas 2017. aastal. Innovatsiooniklastri raames uuritakse järgmisi teemasid:
Artikkel jätkub pärast reklaami
• Innovaatilised nuumarohumaad,
• Rohumaaveise liha kasulikkus tarbijale,
• Rohumaaveiste heaolu ja pidamistingimuste uuring,
• Rohumaaveiste portsjonkarjatamine,
• Verdimevad putukad.
Rohumaaviljeluse ja silotootmise infopäev Puutsa talus. Fotod: Anu Toe

3 fotot
- Rohumaaviljeluse ja silotootmise infopäev Puutsa talus. Fotod: Anu Toe
Infopäev lõpetati innovatsiooniklastri raames portsjonkarjatamise katse jaoks rajatud rohumaadel.
Infopäeva ettekanded leiad
SIIT.
Anu Toe, ETKI
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.