Autor: Põllumajandus.ee • 16. juuli 2020

CLAAS esitleb üheksat uut niidukimudelit

CLAAS tutvustab uusi, külgrippes taganiidukeid, mis vahetavad välja DISCO Inline ja DISCO 50 seeria niidukid alates 2020. aasta suvest. Üheksa uhiuut mudelit ei sisalda mitte ainult mitmeid kasulikke detaile, vaid ka tõestatud MAX CUT niidulatti ja kaitsekatet, töölaiustega 2,2-3,4 m.
DISCO 100 seeria niidukite töölaius ulatub kuni 3,4 meetrini ja selle valikvarustusse kuulub muljur.
Foto: Konekesko Eesti AS

Bad Saulgaus asuvas CLAASi tehases välja töötatud ja toodetud ning 2015. aastal turule toodud niidulatt on sünonüüm parimale lõikekvaliteedile, mis on kombineeritud äärmiselt sujuva niitmise, töökindluse ja väheste juhtimisnõuetega. Erilist tähelepanu pöörati muuhulgas ka kulumiskaitsele ja vastupidavusele. Niidulati kuju tähendab, et lõikeketta suured hammasrattad on paigaldatud eriti kaugele ettepoole, mis võimaldab ketaste vahelist võimalikult suurt ülekatet ja lisaks sellele haakub iga ketas kahes punktis mitme hambaga. Ketaste ühtlane vahekaugus tagab ühtlase lõikamismustri. Püsimäärdega, ühest terasdetailist valmistatud, lainetaolise kujuga niidulatil on erikujuga tallad, mis tekitavad mustust tõrjuva tunneliefekti. Spetsiaalselt karastatud vahetükid taldade vahel on sissepoole ja väljapoole liikuvatel niitmisketastel vormitud erinevalt, mis tagab tõhusa kaitse ja optimaalse põllukultuuride voo, ent toimivad ka lõikelatina täiusliku lõike tegemiseks. MAX CUT niidulatt on varustatud standardse ohutusmooduliga SAFETY LINK, mis kaitseb iga niiduketast ettemääratud murdepunktiga ja lahutab ketta kokkupõrkel jõuülekandest. Telgpolt hoiab niiduketast kindlalt paigas ja ei lase sel minema lennata.

Uus haakimine raskuskeskme külge külgrippes DISCO niidukitel

Kõikide külgrippes DISCO ketasniidukite uueks funktsiooniks on haakimine raskuskeskme külge, mis tagab, et niidulatt, mis sarnaneb kesktiisliga niidukile, omab ühtlast kontaktsurvet kogu töölaiuse ulatuses. Praegusel juhul kinnitatakse suur vedruga vedrustus masina kinnitusraami keskele. Lisaks sellele läheb vedru jõujoon täpselt läbi niiduki raskuskeskme. Jõud jaotub niidukilatile ühtlaselt sisemise ja välimise toestuse abil. Tulemus: puhas sööt ja ühtlane lõikamine absoluutsel professionaalsel tasemel.

Haakimine raskuskeskmel mehaanilise raskuskeskme kergendamisega tagab ühtlase kontaktsurve kogu töölaiuse ulatuses koos mõlema külje toestusega.
Foto: Konekesko Eesti AS

DISCO 10: Maksimaalne lõikamiskvaliteet väikese kaaluga

CLAAS tutvustab DISCO perekonnast tuttavat ja tuhandeid kordi end tõestanud MAX CUT niidulatti kolmel uuel külgniidukil: lihtsa konfiguratsiooniga DISCO 24, DISCO 28 ja DISCO 32, millede töölaius jääb vahemikku 2,2-3,0 m. DISCO 10 seeria niidukid on vaatamata oma väikesele töökaalule tavapärase vastupidava disainiga, kusjuures disaineritel on õnnestunud veelgi tugevdada alasid, millele avalduvad suured koormused ja optimeerida vähem koormatud alasid, nagu näiteks välised kaitsekatted.

DISCO 10 seeria niidukid suudavad töötada kuni 45° ülespoole suunatud nõlvadel. Niidulati mehaaniline kokkupõrke kaitse reageerib kokkupõrgetele viivitamatult ja tõmbab niiduki taha üles. Latt haagitakse automaatselt taasseadistamisel.

Nõlvade niitmisel on niidulatti võimalik kallutada nurga alla kuni 45° ülespoole ja kuni 20° allapoole.
Foto: Konekesko Eesti AS

Topeltreduktoriga ajam on standardvarustuses, mis võimaldab äärmiselt kitsa transpordiasendi ja uue kokku voltimisnurga 95°. Võimas rihmajam vähendab koormuspingsust ja seda saab pingutada pöördnupu abil, ilma tööriistu vajamata. Nagu ka eelmiste mudelite puhul, suunatakse võimsus otse ülevalt sisemisele lõikekettale, mis tähendab, et sisetalda pole vaja ja tõhusus suureneb. Jõuvõtuvõlli kiirust saab vähendada kiiruselt 540 p/min kiirusele 480 p/min kergete kultuuride niitmisel või järel niitmise puhul, mis vähendab oluliselt diislikütuse tarbimist.

Hooldus on samuti hästi läbimõeldud ja lihtne. Niidulatt on kogu töölaiuse ulatuses vabalt ligipääsetav tänu kõrgelt ülesvolditavatele kaitsekatetele. Terad on kas poltkinnitusega või saadaval kiirvahetusmehhanismiga, sõltuvalt kasutuskohast. Erinevad paigaldusvõimalused, kiirkinnitusraam ja vasakpoolse alumise aisa sõrme alumine kinnitus muudavad traktorile haakimise lihtsamaks.

DISCO 100: valikuliselt koos muljuriga või ilma

DISCO mudelid 360 ja 320 töölaiusega 3,0 ja 3,4 m on nüüd saadaval DISCO CONTOUR seerias. Ka neil on uus mehaaniline raskuskese ja vedruga vedrustus, mida saab reguleerida ilma tööriistadeta. MAX CUT niidulatt on sama kõrge kvaliteediga kui suurtel DISCO mudelitel ning tagab maksimaalse ja püsiva töötõhususe püsimäärimise ja kiiruse vähendamisega. DISCO 100 seerial on ka topeltreduktor, integreeritud kokkupõrke kaitse ja lõiketerade kiirvahetus. Tugev disain tagab maksimaalse tööea.

Uus transportimisasend, kokku klapitav 105°, st üle raskuskeskme, tagab alati ohutu transportimise ka kergemate traktoritega. Kooskõlas põhimõttega „näe ja ole nähtav” ei piira niitmisseade traktori tahavaatepeeglite vaatevälja ja tagatuled on nähtaval. Uus kahekordse toimega hüdrosilinder tagab usaldusväärse ja ohutu kokku klappimise protsessi isegi mägisel maapinnal. See tagab ka parema lõppasendi.

Lisaks on erinõuete jaoks saadaval neli erinevat mudelit, millel on pii- või rullmuljurid, töölaiused 2,2-3,0 m ja 95° kokku klapitav transpordiasend:

DISCO 240 RC, DISCO 280 C, DISCO 280 RC ja DISCO 320 C. Niiduki DISCO 240 RC standardvarustuseks on rullmuljurid, samas kui DISCO 280 saab valikuliselt varustada kas pii- või rullmuljuriga. Niidukil DISCO 320 C on integreeritud piimuljur.

DISCO 100 niidukite niidulati (ilma muljurita) saab kokku klappida transpordiasendisse 105°. See tagab nii stabiilsuse kui põhimõtte „näe ja ole nähtav” ohutu rakendamise.
Foto: Konekesko Eesti AS

Kõikidel muljuritega mudelitel on põlluotsa piiraja ning see on valikuseadmena saadaval ka ilma muljurita mudelitele. Valikvarustuses olev tugiraam võimaldab ruumi säästa ja samal ajal tagab niiduki ohutu ladustamise transpordiasendis.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960