Autor: Põllumajandus.ee • 3. august 2020

Tori Hobusekasvandus kaalub tulevikuperspektiive

30. juulil kogunesid hobumajandussektori esindajad üle Eesti Tori Rahvamajja arutama, millises suunas ja kuidas peaks arenema ajalooline Tori Hobusekasvandus.
Tori Hobusekasvandus kaalub tulevikuperspektiive.
Foto: Maaeluministeerium

Kokkusaamise juhatas sisse ringkäik, kus tutvuti hobusekasvanduse hetkeolukorraga, pooleliolevate ehitustööde ja võimalike tulevikuperspektiividega. Maaeluminister Arvo Aller rõhutas koosviibijatele, et oluline on leida kõigi osapoolte ühine arusaam ja tulevikunägemus, kuidas keskust edasi arendada. „Enam kui 160 aastase ajalooga Tori hobusekasvandus on üks Eesti põllumajanduse ja maaelu sümbolitest. Esimesed sammud Tori hobusekasvanduse taastamiseks on tehtud ning on põhjust positiivselt tulevikku vaadata. Selleks, et hobumajandussektori potentsiaal ära kasutada, on oluline, et hobusekasvandusest kujuneks esinduskeskus kogu sektori jaoks. Seetõttu on oluline, et hobumajandussektor keskuse arengus aktiivselt kaasa saaks lüüa,“ sõnas maaeluminister Arvo Aller.

Kohtumisel hobumajandussektoriga tutvustati Tori hobusekasvanduse viimaste aastate arenguid ning detailplaneeringu eskiisi. Hobusektori esindajad tõid välja mitmeid ühiseid punkte: hobumajandussektori esindajate laiahaardelisem kaasamine otsustusprotsessidesse, rahvusvahelisel tasemel esindus- ja kompetentsikeskuse loomine hobuste väärindamiseks, erinevate ürituste, võistluste, oksjonite, hobutööde koolituste, jõudluskatsete, ülevaatuste korraldamiseks, turutõrget omavate teenuste pakkumine, ajaloolise Tori Hobusekasvanduse kui kultuuripärandi säilitamine, erinevate hobutõugude, sh ohustatud eesti tõugude kasvatamine ja esitlemine.

„Peame üheskoos hobumajandussektoriga leidma need suunad, millega turg ja sektor täna ise hakkama ei saa ja kus riik saab õla alla panna ning seeläbi sektoril aidata arengus järgmise sammu astuda. Selleks moodustame töögrupi, kuhu kutsume esindajad kõigist hobuorganisatsioonidest, et leida teenused ning kompleksi ja infrastruktuuri lahendused, mis on aluseks Tori Hobusekasvanduse edasisel arendamisel,“ lausus SA Eesti Maaelumuuseumid nõukogu esimees, Maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Marko Gorban.

TASUB TEADA

Tori Hobusekasvandus alustas tegevust 1856. aastal ning on mänginud olulist rolli tori, eesti raskeveo ja eesti tõugu hobuste aretamisel, kasvatamisel ning säilitamisel. Alates 2017. aastast kuulub kasvandus SA Eesti Maaelumuuseumid koosseisu koos Eesti Põllumajandusmuuseumiga Ülenurmel ja C.R. Jakobsoni talumuuseumiga Kurgjal.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960