• 14.09.20, 09:10

Scanola varub tänavu kogu rapsi Eesti põllumeestelt

Jõgeva vallas Painkülas asuv Scanola Baltic AS on tänaseks varunud arvestatava koguse talirapsi. Suvirapsi koristamine ootab ees ja kokkuostmine jätkub. Ettevõtte ostujuht Indrik Undi sõnul on suurenenud põllumeeste teadmiste ja oskuste pagas õlikultuuride kasvatamisel. Kvaliteetsema rapsi kasvatamisel on võimalus ka kõrgemat hinda saada.
Scanola õlitehas Painkülas Jõgevamaal.
  • Scanola õlitehas Painkülas Jõgevamaal.
  • Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Scanolas algas tänavu rapsi- ja rüpsiseemne vastuvõtt hiljem kui varematel aastatel. „Põhjuseks oli jahe kevad, mistõttu seemne kokkuostmine mõneti edasi lükkus. Esimesed talirüpsi koormad võtsime vastu juuli keskpaigas. Põhivarumine on aga toimunud augustis,“ ütles ettevõtte ostujuht Indrik Unt ajalehele Vooremaa.
„Kui tehas töötab täie võimsusega, vajame tänavu 142 000 tonni rapsiseemet. Praegu läheneme oma varumisega 100 000 tonnile. Varumine jätkub, suviraps on veel koristamata. Osade põllumeestega on lepingud, et rapsiseemne varumine toimub Baltic Agro AS-i kaudu. Nad hoiavad rapsiseemet oma majapidamises ja toovad selle meile hiljem,“ lisas ta.
Unt ütles, et paljud põllumajandusettevõtted on tehase ja Baltic Agro AS kauaaegsed ning püsivad lepingupartnerid. Samuti tuleb seemet ka rapsikasvatajatelt, kes seda õlikultuuri esimest aastat kasvatavad.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Indrik Undi sõnul on põllumajandustootjate oskused rapsi kasvatamisel muutunud järjest paremaks.
Loe täismahus uudist ajalehest Vooremaa.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.06.25, 16:08
Suursaagi ootuses: mis saab hinnast ja kvaliteedist?
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Põllumajandus esilehele