Autor: Põllumajandus.ee • 28. september 2020

Juwel 8i: nutiader, mis aitab parandada majandustulemusi

Kütusekulud moodustavad iga põllumajandusettevõtte kuludest suure osa. Tänapäevaste tootmissüsteemidega aga võib märkimisväärselt kokku hoida nii kütust kui ka aega. Samal ajal säilib või isegi paraneb maaharimise kvaliteet ja ettevõte saab nautida paremaid majandustulemusi.
Juwel 8i: nutiader, mis aitab parandada majandustulemusi.
Foto: DA Estonian Machinery AS

LEMKENi nutiatrade uus põlvkond

LEMKENi tehases toodeti esimene elektroonilise juhtimisega ader juba aastal 2004. Seda versiooni on aja jooksul arendatud nii, et nüüd on võimalik atra ISOBUS-ühenduse kaudu juhtida mis tahes ISOBUS-terminalist. Juwel 8i on hea näide uue põlvkonna nutiadrast. See on kergesti kasutatav, turvaline ja tagab väga kvaliteetse töö. Keskmistele ja suurtele traktoritele mõeldud ader on saadaval kolme kuni seitsme sahaga ja raami ristlõige on 140 x 140 mm.

Märkimisväärne kütusesääst

LEMKENi tootejuhi Meelis Suurmanni sõnul saab atra juhtida traktori GPS-lahendusest, parandades künni kvaliteeti ja tootlust veelgi. „Esmalt kaardistab traktori GPS-seade põllu ja seejärel võime kündma hakata. Nüüd jagab tarkvara põllu kõige optimaalsemal moel ära ning garanteerib alati sirged künnivaod ja ühtlase sügavuse. Need kaks olulist näitajat aitavad säästa kütust ja aega ning parandavad adra tootlikkust," sõnas Suurmann.

Pärast seda, kui põlluharija on kindlaks määranud kasutatava haakeseadme ja soovitud tulemuse, on veel mitu võimalust kütusekulu vähendada ilma kvaliteedis järeleandmisi tegemata.

Näiteks on LEMKENi ripp-pöördatradel võimalik OptiQuick süsteemiga reguleerida veotõmbeliini nii, et see jookseks traktori tagasilla keskmest läbi, hoides atra väga täpselt traktori taga. Atradel on veotõmbeliini reguleerimise võimalus väga oluline, sest sellega pikeneb vaotalla, peitli ja tera kasutusiga. Optimaalse seadistusega saavad põlluharijad märkimisväärselt kütust säästa. Kaks OptiQuicki süsteemi kruvipingutit LEMKENi ripp-pöördatradel võimaldavad kiirelt ja lihtsalt reguleerida nii esimese hõlma laiust kui ka veotõmbepunkti. Külgtõmbeta töö aga vähendab kündmisel traktorijuhi pinget ja vaoraudade liigset kulumist.

LEMKENi nutiadraga on garanteeritud sirged künniviilud ja kuluvosade pikem eluiga

Elektrohüdraulilise pöördpeaga on võimalik kündmise vältel muuta adra külgkallet. On selge, et mida sirgemalt künda, seda väiksem on takistus, ja mida väiksem on takistus, seda vähem kulub kütust. Lisaks pikeneb kuluvosade eluiga ning mida lihtsam on juhil künda, seda rohkem ta ka suudab ja tahab hea mullaharimisseadmega tööd teha. LEMKENi ripp-pöördadral Juwel 8 VT on näiteks pidev ülekoormuskaitse, muudetav lõikelaius ja ohutu töö tagamiseks võimalus künda nii vao kõrvalt kui ka vao seest.

Juwel 8 puhul väärivad esiletõstmist kindlasti ka DuraMaxx vahetatavad hõlmad ja hüdrauliline reguleeritav kivikaitse. Viimase eelis tuleb välja näiteks sügavamat ja kõvemat maad kündes. DuraMaxx osad toodetakse palju tugevamast terasest kui tavalised künniseadised. Selleks ei nõrgendata materjali puuritud või löödud aukudega. DuraMaxx hõlmad on loodud nii, et hõlma terasid ja hõlmaääri on võimalik vahetada kiiresti ja tööriistadeta. Peale selle kinnitatakse otsad ainult ühe poldiga, mis võimaldab neid vahetada palju kiiremini kui tavapäraste süsteemide korral.

Juwel 8 puhul väärivad esiletõstmist kindlasti ka DuraMaxx vahetatavad hõlmad ja hüdrauliline reguleeritav kivikaitse.
Foto: DA Estonian Machinery AS

Nutiadraga teed kõike sõidu pealt

Juwel 8i-ga saab kõiki seadeid reguleerida otse traktori kabiinist. Tavalise adraga tuleb esimese vao hõlmalaiust või sügavust ja külgkallet enamasti reguleerida käsitsi, mistõttu tuleb traktor kinni pidada ja kabiinist välja minna. Nutiadraga käib kõik sõidu pealt. Kui oled kord juba nutiadraga tööd teinud, ei taha enam käsitsi reguleeritava adraga tööd teha.

LEMKENi Juwel 8 adrade kohta saab rohkem infot DA Estonian Machinery ASi tootejuhilt aadressil [email protected].

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960