Autor: Põllumajandus.ee • 5. november 2020

Bayer ja Yara kutsuvad 23. novembril Eesti tipptegijate virtuaalsele seminarile

Bayer ja Yara kutsuvad 23. novembril Eesti tipptegijate virtuaalsele seminarile.
Foto: Bayer / Yara
Hooaeg on läbi ja on aeg kokkuvõtete tegemiseks. Sel suvel rajasid Bayer ja Yara Valgamaale Puide talu ja Lääne-Virumaale Viru Seemne talinisu ning talirapsi põldudele taimekaitse ja väetamise katsed, mis keskendusid fungitsiidide maksimaalsele võimekusele ja võtsid fookusesse kevadise väetamise tähtsuse.

Katsetulemusi kajastav virtuaalne seminar toimub 23. novembril leheküljel põllupäev.ee.

Bayer annab ülevaate fungitsiidide võimekusest saagikuse ja saagikvaliteedi tagamisel

Maksimaalset põldude saagipotentsiaali ei ole võimalik realiseerida ilma võimsate fungitsiidideta. Kvaliteetne seemnematerjal, täiuslik väetamisplaan ning taimekasvatusvõtted kultuurtaimede kasvujõu soosimiseks on iga põllu saagi aluseks. Fungitsiidid aga kindlustavad, et kogu panustatud aeg ja ressurss tooks igalt hektarilt tagasi oodatud saaginumbri ja enamgi veel.

Kevad-suvistes katsetes lähenes Bayer fungitsiidide valikul maksimaalseid saagitulemusi silmas pidades ning seetõttu olid kasutusel fungitsiidide kõrged ja väga efektiivsed kulunormid. Mis aga mõjutas sel hooajal haiguste levikut ja õiget haigustõrje ajastamist? Mis oli eriti oluline saagipotentsiaali kindlustamisel?

Yara annab ülevaate taliviljade kevadväetamise tähtsusest

Yara poolt rajatud väetamiskatsete eesmärgiks ei olnud näidata ainult ühe toote efektiivsust, vaid kompleksse väetamise koosmõju, sest nii nagu põllumajanduses üldiselt, tuleb pidevalt arvestada mitmete tegurite kooslust, nii on see ka väetamises. Talinisu ja talirapsi katsetes keskendus Yara kevadise NPK kasutamisele, NS lämmastikväetistega täiendväetamisele ning leheväetistele. Väetamise planeerimisel on aga samuti väga oluline tagada võimalikult efektiivne lämmastiku kasutamine taimede poolt ning hoolitseda selle eest, et üleliigset lämmastikku ei satuks keskkonda.

Mis mõjutas väetamiste planeerimist ja taimede toitainetega varustamist sel hooajal kõige enam? Kui oluline on kevadise väetamise õige ajastamine ja toitainete bilanss?

Bayer ja Yara annavad 23. novembri virtuaalsel seminaril ülevaate selle aasta katsetulemustest ja vastavad seeläbi väga mitmetele haigustõrje ja väetamisega seotud küsimustele. Seminarilt on kindlasti kaasa võtta palju selle hooaja eripäradest tulenevaid argumente, kuid kindlasti on katsetulemused just selleks, et neist õppida ja tulevikuks mõndagi meelde jätta.

Põllupäeva ülekande vaatamiseks põllupäev.ee leheküljel on oluline eelnev registreerimine, mida on võimalik teha SIIN. Kuna oleme hooaja jooksul lisanud põllupäeva lehele palju materjale, siis soovitame ennem kokkuvõtva seminari ülekandel osalemist üle vaadata ka suvise virtuaalse põllupäeva salvestuse ning teised antud katseid käsitlevad taimekaitse- ja väetamise videod.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960