Autor: Anete Hela Pulk • 16. november 2020

Coop Panga ühe omaniku plaanid Tartumaal jooksid puntrasse

Ilmatsalu Kala OÜ on soovinud kalatiikide asemele rajada ka elurajooni, sadama ja golfiväljaku. Pildil golfiväljaku asukoht. Praegu on aga jutt päikeseelektrijaamast ja kalakasvandusest.
Foto: Margus Ansu / Tartu Postimees / Scanpix
Coop Panga ühe omanikuna tuntud Andres Sonn ja tema äripartner tahavad rajada Tartumaale Ilmatsalu külla päikeseelektrijaama ning arendada kalakasvandust, kuid keskkonnaamet pole plaaniga rahul.

Keskkonnaameti Lõuna regiooni looduskasutuse spetsialist Mariliis Paal ütles, et Andres Sonni ja Indrek Hallase ettevõte Ilmatsalu Kala OÜ on taotlenud ehitusluba 340 ruutmeetri suuruse päikeseelektrijaama rajamiseks. Paali sõnul ei ole sellel loodusväärtusele tõenäoliselt olulist negatiivset mõju, kuid arendaja lõppeesmärk on katta suuremad kalatiigid päikesepaneelidega, mille mõju ümbritsevale keskkonnale on tõenäoliselt märkimisväärselt suurem.

Paal ütles, et päikeseparkide mõju elustikule, sealhulgas linnustikule, on maailmas mitmel tasemel uuritud, mille käigus on tuvastatud ka negatiivseid mõjusid, näiteks hukkuvad Ameerika Ühendriikides California osariigi päikeseparkides linnud päikesepaneelidega kokkupõrke tõttu.

Ilmatsalu Kala OÜ soovib rajada kinnistule ujukid kalakasvatuse arendamiseks ja nende peale päikesepaneelid taastuvenergia tootmiseks. Tiigid on aga pesitsusalad kaitsealustele linnuliikidele ning tiikide kõrval Kärevere looduskaitsealal pesitsevad linnuliigid kasutavad tiike toitumisalana.

Paali sõnul hakkab keskkonnaamet menetlema keskkonnamõju hindamise eelhinnangut, mille tellis Ilmatsalu Kala OÜ. Keskkonnaamet annab oma seisukoha kõige hiljem 30. novembril.

Ilmatsalu Kala OÜ

Omanikud on Lotus Capital OÜ (Andres Sonn) ja OÜ AMCO (Indrek Hallas ja Mari-Liis Visnapuu).

Andress Sonn ja Indrek Hallas seadsid 2014. aasta eesmärgiks koostada Ilmatsalu Kalakasvanduse uus arengukava ja tegevusplaan, mille sisuks on kogu kompleksi täielik uuendamine. See pole aga käima läinud ning alates 2015. aastast seisab majandusaasta aruandes muutumatuna rida, et lõppenud majandusaastal tegeles ettevõte suurtiikide kinnistu ja selle lähiala detailplaneeringu koostamisega.

OÜ Ilmatsalu Kala kalatiikides kasvatatakse karpkala, linaskit ja haugi. Ettevõttes ei käi suurt tegevust. Müügitulu oli eelmisel aastal 993 eurot, eelmise aasta kahjum oli 27 296 eurot. Ettevõte ei maksnud eelmisel aastal juhtidele mingeid tasusid ja firmal polnud töötajaid.

Segased plaanid

Tartu linnaplaneerimise ja maakorralduse detailplaneeringute teenistuse planeerija Liis Randmets ütles, et Ilmatsalu Kala OÜ on teinud mitu ettepanekut linnavalitsuse eri osakondadele, näiteks on arendaja teinud ka ettepaneku muuta enamik alast elamumaaks.

Loe pikemalt Äripäeva veebist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960