Autor: Põllumajandus.ee • 18. november 2020

100 teraviljapeenra näitus jõudis haridusministeeriumi

Haridus-ja teadusministeeriumis on teist nädalat avatud 100 teraviljapeenra tegevust kajastav rändnäitus.
100 teraviljapeenra näitus jõudis haridusministeeriumi.
Foto: Heino Laiapea

Eesti Taimekasvatuse Intsituudi, agronoom Heino Laiapea ja Äripäeva teemaveebi Põllumajandus.ee koostöös sündinud algatus „100 teraviljapeenart“ oli üks EV 100 paljudest kingitustest.

Et tutvustada teraviljaliike ja Eestis aretatud sorte, rajasid huvilised 2017. aasta kevadel 100 teraviljapeenart kaheksa Jõgeval aretatud odra-, kaera-, suvinisu-, herne- ja oasordiga. Urvaste Külade Seltsi eestvedamisel valmis 2017. aasta sügisel neist peenardest rändnäitus „100 teraviljapeenart“, kus seitsmele stendile mahutati üle 50 foto seemnete jagamisest, külvist, viljade kasvamisest ja koristusest, lisaks selgitavad tekstid ja kommentaarid.

Esimesed näitused ringlesid peenrategijate juures. Hiljem paljudes koolides, kodudes, kirikutes, kultuurikeskustes, muuseumides ja mujal. Seda on eksponeeritud erinevatel konverentsidel ja põllumajanduslikel üritustel. Tänavu lõikustänupüha aegu oli üks näitus Tallinnas Jaani kirikus.

Sobib koolidesse õppevahendiks. Kuigi koroona peatas ka näituste ringlemise, siis siiski see väikses mahus jätkub. Helme ja Viljandi vallavalitsused tellisid 2017. aastal näitused kasutamiseks valla haridusasutustes õppevahendina. Nüüd on ka haridus- ja teadusministeeriumi töötajatel võimalus veenduda selles sobivuses õppevahendiks.

Huviliste soovil tuli "100 teraviljapeenart" kordamisele 2018. aastal. Siis võttis seemned vastu ka haridus- ja teadusministrer Mailis Reps oma perele teraviljapeenra külviks.

Algatus „100 teraviljapeenart“ oli meedias üks enimkajastatud EV 100 kingitusest. Nii teles, raadios, suuremates ja väiksemates ajalehtedes olid ajakirjanikud asjatundlikud infovahendajad. Algatuse juhtivaks meediapartneriks oli Äripäeva põllumajanduse teemaveeb Põllumajandus.ee. Uuri lisa SIIT.

Heino Laiapea, agronoom

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960