Autor: Põllumajandus.ee • 23. november 2020

Rapooli rapsiuudised: Strategie Grains kärbib Euroopa Liidu rapsiimpordi prognoosi

Novembri rapsituru ülevaade: Strategie Grains kärbib Euroopa Liidu perioodi 2020/21 rapsiimpordi prognoosi, Tšehhis saak suurem oodatust, Saksamaal rapsi kasvupind taas üle 1 miljoni hektari, Austraalia 2020. aasta kanoolatoodang veenab.
Rapsiseemne hinnad on viimastel nädalatel märkimisväärselt tõusnud.
Foto: Unsplash

Rapsiseemne hinnad on viimastel nädalatel märkimisväärselt tõusnud, lõigates kasu tõusvatest õli- ja jahuhindadest. Matifis saavutasid rapsifutuurid (veebruari positsioon) 11. novembril uue kõrgeima taseme 409,5 eurot, mis on 7%line tõus alates 29. oktoobrist. Hämmastav taimeõli hind tõusis 6 aasta kõrgeima tasemeni. Hinnad murdsid välja varasematest vahemikest ja lähenevad kõrgustele, mida pole nähtud pärast 2013/14. hooaega, vahendab Oil World.

Strategie Grains kärbib Euroopa Liidu perioodi 2020/21 rapsiimpordi prognoosi

Nõustamisettevõte Strategie Grains vähendas kuu aega tagasi oma prognoosi EL27 + UK rapsiimpordi kohta 6,3 miljonilt tonnilt 5,9 miljoni tonnile. Hooajaks 2020/21 tehtud ennustuse vähendamine, mis põhineb Euroopa hindade atraktiivsuse vähenemisel maailmaturuga võrreldes, peaks Strategie Grainsi sõnul aeglustama Kanada ja Austraalia varude voogu Euroopasse.

Lisaks hinna atraktiivsuse vähenemisele võitleb rapsiseeme oodatud langusega nõudluses biodiisli järele koroonaviiruse lukustusmeetmete tõttu, mis pani Strategie Grainsi kärpima rapsiseemnete pressimise väljavaateid Euroopas. Siiski peaksid vähenenud import ja veel üks väike tootmine sel aastal hoidma rapsiseemne varud vastupidavad ja tooraine hinnad ka 2021. aastal atraktiivsel tasemel.

Tšehhis saak suurem oodatust

Tšehhi Vabariigi statistikaameti (CSU) andmetel oli Tšehhi Vabariigi 2020. aasta rapsisaak septembris 1,24 miljonit tonni, mis tähendab 7,8% kasvu võrreldes 2019. aasta saagiga. Selle tulemusel on keskmine saagikus 3,38 t/ha. Toetavad tegurid olid eelmisel hooajal enne talve hästi arenenud taimed tugeva juurekaela läbimõõduga, mõõdukad temperatuurid 2020. aasta suvel ja pikem valmimisprotsess pidevate vihmasadudega. Hiliste sademete toel suutis raps seda kompenseerida ja niiviisi ületada augustikuiseid saagihinnanguid (+6000 t).

Saksamaal rapsi kasvupind taas üle 1 miljoni hektari

Saksamaa rapsikasvatajad suurendasid 2021. aasta saagi jaoks rapsi kasvupinda 1–1,1 miljoni hektarini. Positiivne trend põhines üllatuslikult kõrgematel saagikustel viimase saagikoristuse ajal ja paljulubavatel külvitingimustel augustis ja septembris 2020.

Ametlik rapsisaak ulatus tasemeni 3,68 t/ha (vs. 3,3 t/ha 2019. aastal), mida mõjutasid peamiselt mõõdukad temperatuurid ja hilised vihmad juunis ja juulis. Seega on Saksamaa paari viimase aasta jooksul esmakordselt juhtiv riik Euroopa rapsiseemneturul, mida toetavad lisaks karmid külvitingimused Prantsusmaal või Ukrainas.

Austraalia 2020. aasta kanoolatoodang veenab

Austraalia kanoolakasvatajad saavad kasu 2020. aasta silmapaistvast toodangust. Austraalia õli-seemnetootjate föderatsiooni (AOF) viimase saagiaruande kohaselt ulatub see suurim rapsisaak pärast hooaega 2017-18 umbes 3,34 miljoni tonnini. Kogu kasvuperioodi vältel paremale mullaniiskusele ja tugevatele vihmasadudele tuginedes suutis kanoola anda 2020. aastal paljutõotava saagi, kasvades 2019. aastaga võrreldes 31% (2316 miljonit tonni).

Geneetiliselt muundamata kanoola ekspordi¬potentsiaal eeloleval kuul on hinnanguliselt 1,8–2 miljonit tonni, mis hakkab täitma Hiina ja Euroopa Liidu tühemikke.

Uus projekt: Biopestitsiidid küürakhüpiku tõrjeks Ühendkuningriigis

Viimastel aastatel on Ühendkuningriigis muutunud küürakhüpikute tõrjumine keerukaks neonikotinoide sisaldavate putukamürkide keelustamise ja püretroidide suhtes üha kasvava vastupanuvõime tõttu. Küürakhüpikud on nüüd üheks peamiseks põhjuseks rapsi 2019. aasta vähese saagikuse (üks viimase viie aasta madalamaid) ja rapsikasvatajate kulude jätkuva kasvamise taga kuni 79 miljoni naelani eelmisel aastal.

Ühendkuningriigi agrotehnoloogia keskus CHAP (Crop Health and Protection), põllumajanduse probleeme lahendav asutus CABI, biostimulaatoritel põhinevate kahjuritõrjevahendite tootja Russell Bio Solutions ja seemneettevõte H&T Bioseed käivitasid uue projekti, et töötada välja erinevad seente biopestitsiidi preparaadid küürakhüpikute tõrjeks rapsil põllukultuuri erinevatel arenguetappidel.

Rapooli hübriididega SMARAGD ja TEMPTATION võideti 1. ja 2. koht Rootsi võistlusel Rapsmästeren

Pärast 2016. aastat korraldab Rootsi rapsikasvatajate ühendus SFO (seemne- ja õlitaimekasvatajad) teist korda rahvusvahelist rapsiseemnete võistlust Rapsmästaren 2020. See uuenduslik rahvusvaheline teadmiste vahetamise platvorm annab 40 osalejale 7 riigist võimaluse liituda oma isikliku rapsikasvatuse tehnoloogiaga, et leida 2020. aasta parim agrothenoloogia.

Rootsi talunikerühmitus ERFA Halland võitis kuldmedali saagikusega 7174 kg hektarilt ja õlisaagisega 3218 kg. Nende edu võtmetegur oli Rapooli hübriid Smaragd, mis juhtis sel aastal ka Saksamaa LSV katsetes. SPZO (Tšehhi rapsikasvatajate ühendus) saavutas 2. koha 6986 kg/ha ja vastava 3217 kg õlisaagisega (46% õli). Nad osalesid sordiga TEMPTATION, mis on domineerinud SPZO enda katsetel viimase 2 aasta jooksul ja kasvanud selle alusel Tšehhi Vabariigi turu üheks juhtivaks hübriidiks.

Rapsiuudised toob lugejateni Rapool.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960