Autor: Põllumajandus.ee • 7. jaanuar 2021

Jätkusuutlik traktor 2021 on CLAAS AXION 960 CEMOS

26 erialaajakirjanikust koosnev rahvusvaheline žürii valis CLAAS AXION 960 CEMOS traktori aasta jätkusuutlikuks traktoriks 2021. CLAASile on auhind tõestuseks CEMOS dialoogisüsteemi asjakohasusest ja ainulaadsusest.
CLAAS AXION 960 CEMOS.
Foto: Thorsten Schmidtkord

Igal aastal annab 25 erinevast riigist pärit 26 põllumajandusajakirjanikust koosnev žürii välja „aasta traktori“ auhindu. Tavaliselt autasustatakse võitjaid igal aastal vaheldumisi EIMA või Agritechnica messil. Sel aastal toimus auhinnatseremoonia koroonapandeemia tõttu esimest korda virtuaalselt ja seda kanti üle otseülekandena. Aasta jätkusuutliku traktori 2021 kategoorias suutis CLAAS AXION 960 CEMOS alistada 17 teist finalisti.

Sel aastal anti aasta jätkusuutliku traktori auhind välja teist korda ja selle eesmärgiks on tunnustada traktoreid, mis paistavad silma oma erakordselt jätkusuutliku tehnoloogia poolest. „Claasi AXION 960 traktoriga on tänu CEMOS süsteemile tehtud suur samm jätkusuutliku põllumajanduse suunas. Kogu traktoril oleva tehnoloogia kasutamine on lihtsam kui kunagi varem. Kogu tehnoloogia ja elektroonika optimeerimine, sealhulgas, kuid mitte ainult rehvirõhu optimeerimine, tagab traktorile märkimisväärse kütusesäästu ja põllul mistahes töötingimustes palju suurema efektiivsuse,“ on toodud žürii selgituses.

CLAAS tõi uusima V taseme AXION 900 suurte traktorite tootesarja turule 2020. aasta septembris. Nende mudelite puhul on uudseks võimalus varustada või moderniseerida traktorid CLAAS CTIC rehvide inflatsioonisüsteemiga ja iseõppiva CEMOS dialoogisüsteemiga. Hiljuti omistati sellele põlluharimisel kuni 16,8-protsendise kütusesäästu ja 16,3-protsendise tootluse kasvu saavutamise eest „DLG poolt heaks kiidetud“ märgistus (DLG katsearuanne 7096).

„Meil on hea meel, et CEMOS süsteemiga varustatud AXION 960 suutis tähtsat žüriid mitmete argumentidega veenda,“ räägib Christian Radons, müügi ja teeninduse eest vastutav CLAASi juhatuse liige. „Oma kõige võimsamal standardtraktoril kombineerime mitte ainult mugavust esmaklassilise jõuülekandega vaid ka suurepärase üldise jõudlusega. On tõestatud, et unikaalne CEMOS süsteem suudab lisaks ballastimise ja rehvirõhu puhasmõjudele märkimisväärselt efektiivsust suurendada. Sellest pole kasu mitte ainult põllumajandustootjatele ja töövõtjatele aja- ja kulusurve tähenduses, vaid mitmel moel ka keskkonnale. Kütusekulu, CO2 heitkogused ja pinnase tihenemine on ainult kolm aspekti, mida CEMOS jätkusuutlikkuse seisukohast positiivselt mõjutab. Lisaks aitab integreeritud kündmistarvik saavutada kaheksa juhtiva tootja atradel ideaalsed seadistused.“

CLAAS AXION 900 suurte traktorite tootesarja kuuluvad traktorid maksimaalse võimsusega 325 kuni 445 hj, mis vastavad V taseme heitkoguste tasemele.
Foto: Thorsten Schmidtkord

CLAAS AXION 900 suurte traktorite tootesarja kuuluvad traktorid maksimaalse võimsusega 325 kuni 445 hj, mis vastavad V taseme heitkoguste tasemele. CEMOS traktoritele süsteemi saab järel paigaldada tehasest hangitud traktoritele AXION 900 CMATIC, AXION 800 CMATIC ja ARION 500/600 CMATIC, mis on varustatud puutetundliku CEBIS „Touch“ versiooniga ja saab lisada alates 2018 aastast valmistatud traktoritele.

Põllumajandustootjad saavad veebikalkulaatori abil arvutada oma tegevuses potentsiaalse säästu ja CO2 heitkoguste vähenemise. „DLG poolt heaks kiidetud“ välikatse käigus (DLG katsearuanne 7096) suutis CEMOS vähendada kõikide katses osalenud traktorijuhtide kütusekulu võrreldes nende esialgse tasemega ja samal ajal suurendada pindala 80 protsendi juhtide puhul, mis tõestab, et süsteem teeb paremaks isegi kõige paremad juhid. Kõikidele AXION traktoritele saab paigaldada CLAAS CTIC rehvide inflatsioonisüsteemide uusima generatsiooni.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960