Autor: Põllumajandus.ee • 13. jaanuar 2021

Uuenenud kohanimeregistri kaardil saab vaadata nii mägede kui ka bussipeatuste nimesid

Tänavu aasta alguses oli Eesti kohanimeregistris 220 800 nimeobjekti - mäed, jõed, külad, teed, maaüksused, rändrahnud jne. - 216 500 kohanimega.
Uuenenud kohanimeregistri kaardil saab vaadata nii mägede kui ka bussipeatuste nimesid.
Autor: Meelika Sander-Sõrmus

Eelmise aasta jooksul registreeriti kõige rohkem bussipeatuste nimesid (ligikaudu 2200), lisandus ligi 1000 maaüksuse, 184 liikluspinna (tänav, tee, põik jne) ja 119 mäe nime. Samuti sai registrisse juurde paar kari, avamaastikku, sood, lahte, neeme, kraavi ja sadamat. Uuenenud kohanimeregistri kaardil saab lisaks kohanimedele vaadata nii kehtivaid kui ka ajaloolisi kaarte ja aerofotosid.

Kohanimeregistrisse kantakse kõik Eesti kohanimed. 2020. aastal lisandus kohanimeregistrisse ligikaudu 6000 nimeobjekti, millel on ühtekokku ligi 3800 kohanime. Peatused on tavaliselt paarisobjektid kahel pool teed, millel on sama nimi, aga rohkesti on ka nt kive, puid ja allikaid, millel on mitu nime. Kohanimede kogumine registrisse tagab nii kohtade leidmise kui ka aitab kaasa Eesti keele ja kultuuri säilimisele. Kohanimeandmete alusel lisatakse näiteks Maa-ameti kaartidele nimede kirjed, samuti määratakse hoonetele aadressid. 2020. aasta 1. detsembrist on Maa-amet kohanimeregistri vastutav töötleja.

Maa-amet on kõik Flash kasutajaliidest kasutavad avalikud kaardirakendused üle viinud X-GIS 2 kasutajaliidesele, sest eelmise aasta lõpus lõppes Adobe Flash tarkvara tugi. Ka kohanimeregister kasutab nüüd X-GIS 2 kasutajaliidest. X-GIS 2 põhineb vabavaralistel komponentidel ja töötab kõigi veebilehitsejatega, samuti mobiilides ja tahvelarvutites.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616