Autor: Põllumajandus.ee • 19. jaanuar 2021

Igavikuteele lahkus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo

Pühapäeval lahkus ootamatult meie hulgast Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo. Vahur oli koja juhatuse liige 2017. aastast, vastutades põllumajanduse valdkonna eest.
Igavikuteele lahkus Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse liige Vahur Tõnissoo.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Aastatel 2015-2017 töötas ta Eesti Põllumeeste Keskliidu juhatuse esimehena ning oli üks keskliidu ja koja liitumise eestvedajaid. Vahur töötas selle nimel, et põllumeeste huvid oleksid hästi kaitstud ja maainimeste positsioon ühiskonnas oleks tugevam.

Vahur Tõnissoo lõpetas Eesti Põllumajanduse Akadeemia põllumajanduse mehhaniseerimise alal 1987. aastal. Õpingud jätkusid Rootsi Majandusjuhtide Instituudis ja Tartu Ülikoolis ärijuhtimise alal, millele lisandus arvukalt täiendkoolitusi. Oma töömeheteed alustas ta aga kodukohalähedases Kehtna põllumajanduskoolis masinaõpetajana, kuhu lisandusid ka täiendõppe ja põllumajanduse eriala metoodiku ülesanded. Alates 1995. aastast töötas ta lüpsitehnoloogia ettevõttes DeLaval ning üle 10 aasta oli ta ettevõtte juhatuse liige. Vahur oli toona sõna otseses mõttes Eesti piimatootmise kaasajastamise eesliinil. Selle töö mõjust on kvaliteetse kodumaise piima näol osa saanud kõik meie tarbijad. Põllumeeste ühistegevusega algas Vahuri lähem kokkupuude aastast 2011, mil temast sai kolmeks aastaks keskühistu Farm In juht. Ühistegevuse edendamine oli tema oluliseks eesmärgiks ka põllumeeste esindusorganisatsioonis töötades.

Vahur oli laia silmaringi ja sügava kultuurihuviga. Reisikirg viis teda laia maailma rändama. Tema siira huvi kaudu ühiskonnas toimuva vastu sündis vabatahtliku tegevuse tulemusena rahvaharidusprojekt Külaülikool, ta oli ka kodanikuliikumise Avalikult Rail Balticust asutajaliige. Külaülikooli eestvedamise eest pälvis ta nii Kehtna valla haridusteo kui ka Raplamaa aasta õpiteo tunnustuse. 2013. aastal tunnustati tema tegevust kodanikuühiskonna missiooniinimese tiitliga. 2018. aastal nimetati Vahur Eesti Maaülikooli Aasta Vilistlaseks.

Vahur seisis alati sirgeselgselt ja kogu südamega Eesti põllumeeste huvide eest. Tema tegevuspõhimõtted võisid esmapilgul tunduda tavatud, kuid ta võitles täie pühendumusega selle eest, et kodumaiste toidutootjate elu läheks päriselt paremaks. Vahuri suureks sooviks oli, et Eesti põllumeeste ühistud muutuksid tugevamaks ja ühistegevus Eestis saaks kindlalt jalad alla. Ühtlasi oli Vahur sildade loojaks põllumeeste ja teiste ühiskonna liikmete vahel.

Vahuri lahkumine on Eesti põllumajanduse jaoks suureks kaotuseks, kuid loodame, et Vahuri juhtlause „Koos töötamisest koostööni!“ juurdub üha enam meie igapäevaellu.

In Memoriam Vahur Tõnissoo

24.04.1964 – 17.01.2021

Mälestame oma head kolleegi ja sõpra. Vahurit jäävad leinama abikaasa Kaari, kolm last ja lapselapsed. Sügav kaastunne kõikidele lähedastele!

Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Maaeluministeerium, Eesti Tõuloomakasvatajate Ühistu, Eesti Lihaveisekasvatajate Selts, Eesti Maaülikool

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960