Autor: Põllumajandus.ee • 20. jaanuar 2021

Eesti ruumiandmed ja -teenused on ühtsel kujul kättesaadavad kõikidele Euroopa Liidu tarbijatele

Maa-amet koondas Eesti INSPIRE ruumiandmete teabe ja teenused koos kirjeldustega veebikeskkonda geoportaal.ee. Veebimajutust leiab lisaks Maa-ameti infole ka teiste riigiasutuste teave. Aastaga lisandus ligi 30 rahvusvahelisel ruumiandmemudelil põhinevat teenust.
Maa-amet koondas Eesti INSPIRE ruumiandmete teabe ja teenused koos kirjeldustega veebikeskkonda geoportaal.ee.
Foto: Pixabay

Maa-amet on Eestis Euroopa ruumiandmete infrastruktuuri ehk INSPIRE (Infrastructure for Spatial Information in Europe) teabe- ja nõustamiskeskus. Eelmisel aastal koostas Maa-amet koostöös 18 andmekogu haldajaga riigiasutustele 26 INSPIRE-temaatilist teenust. Peamine rõhk oli keskkonnavaldkonna teenustel. Näiteks on nüüd metaandmete vahendusel ja ruumiandmeteenuste kaudu kättesaadavad puuraukude ja puurkaevude asukohad. “Sõltumata uute teabevaldajate lisandumisest või INSPIRE direktiivi arengutest, suudab Maa-amet aidata teabevaldajatel ruumiandmeid INSPIRE andmemudelile üle viia ja ruumiandmeteenuseid koostada,” selgitas Maa-ameti peadirektori asetäitaja Artu Ellmann.

Keskkonnaagentuuri direktori Taimar Ala sõnul on see hea näide asutuste vahelisest toimivast viljakast koostööst. „Keskkonnaagentuur on jaganud neljateistkümne INSPIRE teema andmeid, mille baasilt on koostöös valminud üle 20 teenuse. Tänu sellele paraneb nii keskkonnaandmete kättesaadavus kui ka loodetavasti suureneb andmete kasutamine,“ märkis Keskkonnaagentuuri juht.

INSPIRE metaandmete juhendil põhinevad ruumiandmete ja -teenuste kirjeldused ehk metaandmed ühtlustavad Euroopa Liidu riikides ruumiandmete esitamist ja võimaldavad nii Eesti kui ka teiste Euroopa Liidu riikide ruumiandmete kohta lihtsamini informatsiooni leida. Uue metaandmete haldamise keskkonna metadata.geoportaal.ee vahendusel saab teada, mida ruumiandmed sisaldavad, kes neid haldab, kas andmete kasutamisel on piiranguid, milliste teenuste kaudu on need andmed kättesaadavad. Veebikeskkonna arendus toimus Maa-ameti ja Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskuse koostööna.

Uus veebikeskkond pakub mugavamat ja täpsemat metaandmete otsingut. Avalehel on metaandmeid võimalik filtreerida INSPIRE teemade alusel, ISO 19115 teemavaldkondade põhiselt või andmete/teenuste tüübi järgi. Samuti on võimalik detailsem otsing eraldi otsingulehel. Kasutajal on valida metaandmete vaikimisi kompaktsema või täisvaate vahel ning võimalus neid kirjeldusi alla laadida (XML, RDF või PDF) või jagada püsilingiga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960