Autor: Põllumajandus.ee • 1. veebruar 2021

Eesti tunnistab kehtetuks kümne mankotseebi sisaldava taimekaitsevahendi loa

Mankotseeb on kontaktne fungitsiid, mida kasutatakse köögiviljadel, dekoratiivtaimedel ning kartulil. Eestis on registris hetkel kümme mankotseebi sisaldavat taimekaitsevahendit. Antud preparaate on Eestis lubatud kasutada ainult taimekaitsetunnistust omavatel isikutel.
Mankotseeb on kontaktne fungitsiid, mida kasutatakse köögiviljadel, dekoratiivtaimedel ning kartulil.
Foto: Pixabay

Euroopa Liidus kiidetakse pestitsiidsed toimeained heaks, kui neil ei ole mingit kahjulikku mõju inimeste, sealhulgas haavatavate elanikkonnarühmade ega loomade tervisele ning neil ei ole mingit lubamatut mõju keskkonnale. Mankotseebi ei kiideta heaks, sest uute teadmiste põhjal on mankotseebil hormonaalsüsteemi häirivad mõjud inimestele ja sihtliikideks mitteolevatele organismidele ning teadaolevalt põhjustab mankotseeb inimesel arenguhäireid. Samuti on tuvastatud kõrge risk lindudele, imetajatele, mullaorganismidele ja kõigile veeorganismidele. Mankotseebi keelustamise kavatsusi ning selle põhjuseid arutati Taimekaitse Nõukogus põllumajandusorganisatsioonide ja teadlaste esindajatega 2020. aasta novembris virtuaalselt.

Euroopa Komisjon ei pikendanud toimeaine mankotseebi heakskiidu perioodi, mistõttu toodete Acrobat Plus, Dithane NT, Manfil 75 WG, Manfil 80 WP, Manfil Plus 75 WG, Nautile, Penncozeb 80 WP, Penncozeb DG, Ridomil Gold MZ 68 WG ja Trimanoc DG lubade kehtivus lõppes 1. veebruaril 2021.

Ajapikendus toodete turustamiseks ning kasutamiseks võimaldatakse vastavalt Euroopa Liidu määrusele, mis seab ühtsed tähtajad kõikidele liikmesriikidele. Turustamiseks kehtib kuuekuuline ajapikendus ning tooteid on võimalik müüa ja levitada 01. augustini 2021. Ajapikendus olemasolevate toodete varude kasutamiseks kehtib 15. novembrini 2021.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960