Autor: Põllumajandus.ee • 19. veebruar 2021

Herne- ja oaseemne puhtimine tasub ära

Herne ja oa seemnete puhtimine pole Eestis veel nii levinud, kuid sellele tasuks mõelda, eriti siis kui külviseemned on laigulised.
Ühtlaselt kollane haigusvaba herne seeme.
Foto: Tiiu Annuk / KEVILI

Ilma analüüse tegemata on raske öelda, millised haigusteitajad seemne pinnal on ülekaalus, kuid tõenäoliselt esinevad seal erinevate laikpõletike (Mycosphaerella pinodes sün. Ascochyta pinodes, Ascochyta pinodella (sün. Phoma medicaginis var. pinodella), Ascochyta pisi, Ascochyta boltshauseri, A. fabae jt) tekitajad. Erinevate patogeenide poolt põhjustatud laikpõletike tunnused on suhteliselt sarnased, mistõttu diagnoosimine on keeruline, kuigi erinevused siiski on. Siinkohal neid ei hakka aga välja tooma.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960