Autor: Põllumajandus.ee • 11. märts 2021

CLAAS ARION 400: populaarne universaalmasin saab Stage V värskenduse ja uue tippmudeli

Et tähistada Stage V heitgaasinormi juurutamist, on CLAASi ARION 400 traktorid läbinud värskenduskuuri. See tähendab uut disaini, sarja uut tippmudelit ning CLAAS Power Managementi (CPM), mis kasvatab võimsust mudelitel ARION 440 ja sealt ülespoole, annab tootja pressiteate vahendusel teada.
CLAAS ARION 400: populaarne universaalmasin saab Stage V värskenduse ja uue tippmudeli.
Foto: CLAAS

Veelgi enam: selle mudelisarja eelisteks on suurem hüdrauliline võimsus, suurem tõstejõud ja suurem sõiduki lubatud kogukaal.

CPM-iga kuni 155 hj

Stage V heitgaasinormi juurutamisega seoses varustab CLAAS oma ARION 400 traktorid mitme jõudlust kasvatava parameetriga. Sari sisaldab nüüd seitset mudelit, mille maksimumvõimsus on (koos CPM-iga) vahemikus 90–155 hj (ECE R120 järgi). Seega on uue lipulaeva ehk ARION 470 puhul (koos CPM-iga) maksimumvõimsus kuni 155 hj ja maksimaalne pöördemoment 631 Nm.

Kõigil mudelitel, alustades väikseimast ehk ARION 410-st ja lõpetades kõige võimsama ehk ARION 470-ga, on 4,5-liitrine neljasilindriline FPT mootoriga, mis sisaldab uusimat neljaklapitehnoloogiat ja vahejahutusega turboülelaadurit. Mudelil ARION 430 ja sealt ülespoole on turboülelaaduril ka piirdeklapp.

Heitgaasid puhastatakse Stage V-le vastava tõhusa kombinatsiooniga, mis hõlmab SCRoF-tehnoloogiat (valikuline katalüütiline redutseerimine filtritel) ja diislikütuse oksüdatsiooni katalüüsmuundurit (DOC). See tähendab, et mootor töötab puhtalt ning on ühtlasi endiselt ülitõhus, kuid kulutab seejuures vähem diislikütust ja AdBlued. 140–190 l kütusevarust piisab ka pikaks tööpäevaks ja 17–22 l AdBlue paak vajab täitmist ainult iga teise kütusetankimise ajal.

Mootorit on ülimalt lihtne hooldada. Õlivahetusintervall on 600 töötundi. Kuna tsüklon-eelpuhasti eemaldab juba u 90% sissetõmmatud õhu mustusest, tuleb jahutusmooduli ette paigaldatud lihtsalt ligipääsetavat õhufiltrit puhastada harva. Jahutusmooduleid saab tühjaks puhumise hõlbustamiseks ette välja tõmmata.

Tõhus koormuse all vahetatavate astmetega käigukast

Mudelitel ARION 430 ja sealt ülespoole saab ostja valida kahe ennast tõestanud ning ülitõhusa koormuse all vahetatavate astmetega käigukasti vahel. QUADRISHIFT (mudelite ARION 410 ja 420 standardvarustuses) pakub 16 edasi- ja 16 tagasikäiku, mis on jagatud neljaks vahemikuks, igaühes neli koormuse all vahetatavat astet. Lisavarustuses oleval HEXASHIFT-i käigukastil on kuus koormuse all vahetatavat astet ning 24 edasi- ja tagasikäiku. Mõlema käigukasti jaoks on lisavarustusena saadaval roomekäik (min 150 m/h). HEXASHIFT saavutab tippkiiruse 40 km/h pöörlemiskiirusel 1840 p/min.

Tänu QUADRACTIV-i ja HEXACTIV-i automaatikale saab mõlemat käigukasti eelvalimisega lülitada automaatselt, kas üksnes koormuse all vahetatavaid astmeid (põllurežiim) või nii koormuse all vahetatavaid astmeid kui ka vahemikke (maanteerežiim); vahemiku muutmisel valitakse alati õige koormuse all vahetatav aste. Seejuures saab juht eri tööde jaoks programmeerida kolm käigukasti režiimi (täisautomaatne, jõuvõtuvõlli ja manuaalne režiim). Automaatvahetuse funktsioon on saadaval ARION 400 traktoritele, millel on olemas CLAAS INFORMATIONS SYSTEM (CIS).

REVERSHIFT-i suunavahetus võimaldab mugavalt suunda vahetada, kasutades roolikonsoolil olevat süstikhooba ja lisavarustuse korral ka parempoolsel käetoel asuvat mitmefunktsioonilist hooba, mis on eriti mugav just esilaaduriga töötamisel. CIS-is saab juht hõlpsalt programmeerida sobivaid käike pöördemanöövriks, mis toimub esilaaduriga töötamisel või põlluotsal, samuti individuaalsetele nõuetele vastavat käivituskäiku manuaalseks või automaatseks käiguvahetuseks. Suunavahetuse reageerimisvõimet saab üheksaastmeliselt reguleerida. HEXACTIV-i automaatikaga on võimalik programmeerida ka kiirushoidiku kiirust.

Mugavust lubab veelgi suurendada SMART STOP-i funktsioon. Jalgpiduri vajutamisel lülitab see funktsioon käigu kuni seiskumiseni välja, ja kui piduripedaal vabastatakse, siis lülitub automaatselt sisse programmeeritud alustuskäik.

Kompaktne, vilgas ja vastupidav

ARION 400 traktoreid iseloomustab pikk teljevahe – 2,49 m (ARION 410 ja 420) või 2,53 m (ARION 430–470) ning samal ajal lühike üldpikkus. Koos esiratta kuni 55-kraadise pöördenurgaga tagab see erakordse manööverdusvõime. Seda toetavad uus, pöördenurgast olenev automaatne nelikveo sisse- ja väljalülitamine ning lisavarustusse kuuluv muudetav rooliülekande arv. Hoolimata kompaktsetest mõõtmetest tagatakse haakeriista ohutu transport ja erakordne stabiilsus esilaaduri töös. Sellele aitab kaasa staatiline 50 : 50 kaalujaotus ballastita olekus.

Sõiduki lubatud kogukaal on nüüd tõstetud 9 tonnini, tänu millele on kasulik koormus kuni 3,8 tonni. Uus lisavarustusse kuuluv koormustundlik pump, mille hüdrauliline võimsus on kasvanud mahuni 150 l/min, täidab ka kõige nõudlikuma kasutaja soovid. Isegi kütusesäästlikul mootori pöörlemiskiirusel 1600 p/min on vooluhulk 110 l/min. Saadaval on kaks avatud tsentiga hüdraulika süsteemi võimsusega 60 ja 100 l/min ning kaks koormustundlikku hüdrosüsteemi võimsusega 110 ja 150 l/min. Mõlemad koormustundlikud versioonid pakuvad taga ka suuremat 6,25 t tõstejõudu.

Kompaktne, vilgas ja vastupidav.
Foto: CLAAS

Olulised eelised on ka täielikult integreeritud esirippsüsteem ja tehases paigaldatavad esilaadurid. Mõlemat saab mugavalt juhtida mitmefunktsioonilise hoovaga, esilaadurit on võimalik juhtida ELECTROPILOT-i (CIS või CIS+) või FLEXPILOT-iga. Seega pole vaja käe asukohta muuta. ELECTROPILOT-i reageerimisvõimet saab nüüd juhi soovide järgi kohandada. Uus automaatne esilaaduri tuvastamise süsteem säästab juhti manuaalsest hüdrauliliste funktsioonide lülitamisest.

Mugavus rätsepatööna

Nii nagu eelkäijate puhul, nii võimaldab ka uus ARION 400 luua mitmesuguseid konfiguratsioone, mis lähtuvad kliendi nõudmistest ja kasutusalast. Selleks et juhi tööd saaks muuta veelgi mugavamaks, on lisavarustusena saadaval vedrustatud PROACTIV-i esisild, mehaaniline kahepunktiline kabiinivedrustus ja mitmesugused istmelahendused. Esi- ja tagarippsüsteemil ning ka CLAAS-i esilaaduritel on olemas sõiduleevendi.

Lisaks standardvarustuses olevale kõrge katusega kabiinile, millel on katuseluuk või klaasist katuseluuk, saab ARION 400-le nüüdsest valida ka madala katusega kabiini või uuendusliku PANORAMIC kabiini. Neist viimane pakub selles traktoriklassis konkurentsitut igakülgset nähtavust ja tänu 2,41 m² monoliitsele esiklaasile ka piiramatut vaadet esilaaduri ülestõstetud tööriistale. Laia avanemisnurgaga uks võimaldab juhil siseneda ja väljuda mugavalt ning ohutult. Mõne mudeli jaoks on saadaval spetsiaalselt kommunaaltöödeks mõeldud viie piilariga kabiin, millel on purunemiskindel polükarbonaadist külgaken. Lisavarustusena saab kõigile kabiinivariantidele paigaldada leed valgustuspaketi.

Kabiini standardvarustust on võimalik täiendada CIS-i või CIS+ paketiga. Mõlemas paketis on parempoolse käetoe mitmefunktsioonilisel hooval kümme juhtseadist ja parempoolses A-piilaris töökuvar: CIS+ standardvarustuses on suure kontrastsusega värvikuvar (CISi puhul on see lisavarustuses). CIS+ varustusse kuuluvad ka elektrohüdraulilised juhtimisahelad ja põlluotsajuhtimise süsteem CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT (CSM).

Tehases paigaldatav roolimissüsteem

Kõigile Stage V heitgaasinormile vastavatele ARION 400 traktoritele saab tehases paigaldada CLAASi GPS juhtimis süsteemi. Seda juhitakse ja kuvatakse graafiliselt S7 terminalis. Peale SATCORi ja OMNISTARi parandussignaalide on valikus ka mitmesugused RTK signaalid. Juhi loa korral teeb AUTO TURN põlluotsal pöörde täiesti automaatselt.

ISOBUS terminaliga saab juhtida ka ISOBUS toega haakeriistu, selleks integreeritakse taha lisavarustusena ISOBUS pistikupesa. Kuni neli vabalt määratavat funktsiooniklahvi pakuvad selles klassis ainulaadset kasutusmugavust, eriti just ISOBUS-i rakendamisel. Samuti saab lisada kaks uut kaameravalikut ja nagu tavaliselt, nii on ka Stage V-le vastava ARION 400 jaoks saadaval TELEMATICS-i kaudu toimuv automaat dokumenteerimine.

Stage V-le vastavaid ARION 400 traktoreid saab nüüd tellida CLAAS-i edasimüüjalt ja veebis CLAAS-i tootekonfiguraatorist.

Ülevaade sarjast ARION 400.
Foto: Baltic Agro Machinery AS
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960