Autorid: Allan Rajavee, Põllumajandus.ee • 5. august 2021

Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi

Keskkonnaministri sõnul peavad ettevõtted ja tarbijad arvestama, et rohepöördest enam pääsu pole.
Foto: Andres Haabu
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.

Ettevõtjad ja tarbijad peavad tema sõnul arvestama, et rohepöördest enam pääsu pole. Samas otsib Eesti viise, kuidas tee kliimaneutraalsuseni kujuneks võimalikult valutuks, rääkis keskkonnaminister Tõnis Mölder Äripäeva raadio saates "Kuum tool".

Millised kliimaleppe punktid hakkavad teie hinnangul kõige enam Eestit mõjutama?

Kõik, mis puudutab heitekvoodide kauplemise süsteemi. Nimelt tuli Euroopa Komisjon välja varasemast oluliselt ambitsioonikama eesmärgiga, mis vähendab kvootide kättesaadavust kiiremini ja see tähendab saastetasude tõusu. Sealhulgas vähendatakse ka tasuta saastekvootide hulka. Need otsused sunnivad kvootidest sõltuvaid ettevõtteid tegema suuremaid investeeringuid keskkonnasäästlikusse või kasvab kvootide hankimise kulu. Eks seda mõju tunnevad ka tarbijad.

Pikemalt loe Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960