Autor: Põllumajandus.ee • 1. september 2021

Insuliiniresistentsus ei ole vaid inimeste probleem

31. augustil kaitses Eesti Maaülikooli doktorant Priit Karis​ filosoofiadoktori väitekirja teemal „Toitumuse, lipomobilisatisooni ja insuliiniresistentsuse seosed piimalehmadel. Relationships between body condition, lipomobilization and insulin resistance in dairy cows.“ Töös uuriti lehmade ainevahetusprotsesse.
Töös uuriti lehmade ainevahetusprotsesse.
Foto: Liis Treimann

Pankrease hormooni insuliini ainevahetuse häirest põhjustatud haiguste, näiteks suhkrutõve, samuti selle leebema variandi insuliiniresistentsuse, esinemus on inimestel viimastel kümnenditel järsult kasvanud. Kuigi nende haiguste väljakujunemise täpne etioloogia ei ole selge, võib siiski väita, et rasvkoes toimuvatel protsessidel on selles oluline roll. Liigne “halva rasvkoe” hulk on nende haiguste üks suurim riskitegur.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960