Autorid: Taavi Raudsaar, Eesti Panga ökonomist, Põllumajandus.ee • 29. september 2021

Majanduse taastumine on toonud kaasa ettevõtete laenukasvu

Suurenenud investeeringud ja müügikäive on Eesti ettevõtted taas aktiivsemalt laenama pannud. Kõige agaramad laenajad on kinnisvara-, ehitus-, põllumajandus- ja taristuettevõtted. Laenukasvu toetavad nii suurenenud nõudlus kui ka parem laenude kättesaadavus.
Tõenäoliselt on pankade julgust laene väljastada toetanud muu hulgas see, et üha vähem ettevõtteid jääb laenu tagasimaksetega hätta.
Foto: Pixabay

Kasvanud nõudluse, paranenud majandusväljavaate ja tootmisressursside kõrge rakendatuse taseme tõttu on ettevõtted oma investeeringuid sellel aastal suurendanud. Seetõttu on ka Eestis tegutsevate pankade poolt ettevõtetele väljastatud laenude ja liisingute jäägi kasv pidevalt kiirenenud ning augusti lõpuks oli laenuportfell 5,5% suurem kui aasta varem, ulatudes 9,8 miljardi euroni. Sealjuures on kuises võrdluses laenuportfell kasvanud eriti kiiresti just suvekuudel.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960