Autor: Rahel Lepp • 7. aprill 2022

Nõuandeid algajale kartulikasvatajale

Ettenägelikud kartulisõbrad alustasid maaharimisega juba sügisel, kuid kel alles nüüd tärkas soov ise omale mugulaid kasvatada, pole ka veel päris hiljaks jäänud. Allpool on väärt nõuanded kõige-kõige algajamatele maaharijatele.
Paar nädalat peale ülesvõtmist tuleb kartulid sorteerida.
Autor: Aare Purk

“Vanarahvas ütleb, et kartuli võib maha panna siis, kui toomingas õitseb või kui suudad kaks minutit palja peega maas olla,” sõnas kartulite kasvataja Aare Purk. Tänapäeva taguotsad ilmselt nii vastupidavad ei ole, seega võib ka lihtsalt vaadata kalendrisse. Kõige varem võib mugulad maha panna 1. maiks. Kes nii kiiresti maad valmis harida ei jõua või soovibki saaki hiljem saada, võib kartuli hiljem mulda panna. Lihtne.

Maa tuleb ette valmistada

Ideaalne on valmistada kartulimaa ette sügisel ning kevadel künda teist korda läbi.

Kui mõte põlluharimisest aga alles praegu pähe kargas, piisab ka ühekordsest kündmisest, kuid siis tuleb silmas pidada, et pärast kündmist tuleb lasta maal kuivada. Heade tingimuste korral, päikese ja tuulega, võtab see aega kaks kuni kolm nädalat. “Murukamarast peab saama sõmer muld,” sõnas Purk.

Pikemalt saad lugeda Lääne-Virumaa Uudistest.

Jaga lugu
Pollumajandus.ee suurtoetajad:
Pollumajandus.ee toetajad:
Sigrid SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 14 990
Bruno Aleksander DominguesReklaamimüügi projektijuhtTel: 566 64 616