Autor: Roomet Sõrmus, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees • 13. oktoober 2022

Põllumajandussektor ootab järgmiselt valitsuselt tarku otsuseid

Kevadised riigikogu valimised annavad Eesti Põllumajandus-Kaubanduskojale võimaluse põllumajandus-, toidu- ja metsandussektori vajadustega uuesti välja tulla ning neid erakondadele taas tutvustada. Praeguses julgeolekuolukorras on viimane aeg fookusesse seada Eesti toidu- ja energiajulgeoleku kindlustamine, kirjutab EPKK juhatuse esimees Roomet Sõrmus.
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoja juhatuse esimees Roomet Sõrmus Eesti Põllumajanduse Aastanäitusel.
Foto: Ove Maidla

Selle aasta suured kriisid – nii julgeoleku kui energia oma – on kõigile meelde tuletanud, et Eesti põllumajandus- ja toidusektor on strateegiliselt tähtis meie igapäevase toidujulgeoleku kindlustajana. Vahepealse majanduskasvu ajal valitses ühiskonnas suuresti hoiak, et toit on midagi nii elementaarset ja alati kättesaadav, et jutud põllumajanduse kestma jäämisest kõlasid kui kurtidele kõrvadele. Vene sõjakoleduste taustal on teravalt kohale jõudnud teadmine, et meie igapäevase toidu kättesaadavus sõltub kümnetest ja kümnetest faktoritest – eelkõige aga põllumajandus- ja toidutootjatele sobivast majanduskeskkonnast. Kui jätame mõne teguri võrrandist välja, saab kannatada kogu toidu põllult taldrikule jõudmise ahel. Hea näide on siin elektrihindade kontrollimatu tõus, mis ähvardab paljude ettevõtete kestlikku toimimist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960