Autor: Sirje Potisepp • 15. detsember 2022

Sirje Potisepp: meid ootab ees äärmiselt raske talv

Julgen arvata, et meid ootab ees äärmiselt raske talv ja pärast jõule kukub ostmine kolinal, kirjutab toiduliidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Toiduliidu juhataja Sirje Potisepp
Foto: Raul Mee

Sellist olukorda nagu tänavu, kus hindu tõstetakse mitu korda aastas, pole ma viimasel paarikümnel aastal toidutööstuses näinud.

Kui vaadata arve, võib pilt esialgu ilus tunduda – müügitulud ju kogu aeg kasvavad. Esimeses kvartalis oli kogu toiduainetööstuse sektori müügitulu 595 miljonit eurot, teises kvartalis 692 miljonit, kolmandas juba 747 miljonit eurot. Kuid tegelikult näitavad need kasvunumbrid ainult üht: metsikut inflatsiooni, mida alates teisest poolaastast piitsutab tagant just toidu hind.

Käibe taha vaadates on pilt kurvem. Plussis püsivad praegu vaid piima- ja joogitootjad, teised kas pendeldavad nulli ümber või on kahjumis. Eriti raskelt läheb lihatööstustel, mis tegutsevad kahjumis juba üle aasta, aga sel aastal on kahjumlikkus kiiresti kasvanud: kümme miljonit eurot kahjumit esimeses kvartalis, 3,5 miljonit teises ja ligi viis miljonit eurot kolmandas.

Pikemalt saab lugeda Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960