Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 8. juuni 2023

Fotod: Maaelu Edendamise Sihtasutus tähistas juubelit

2. juunil tähistas Maaelu Edendamise Sihtasutus Tartus, Vanemuise kontsertmajas, koos heade koostööpartnerite ja sõpradega 30. juubelit.
Maaelu Edendamise Sihtasutus tähistas juubelit.
Foto: Ardo Kaljuvee

„Õigekeelsussõnaraamatu järgi tähendab edendamine - edasi arendama, edasi viima, soodustama. Just sellest oma tegevuses lähtumegi,“ alustas juubelipidu tervituskõnega Maaelu Edendamise Sihtasutuse (MES) juhatuse liige Meelis Annus.

Ta tõstatas küsimuse, miks on vaja maal elamist edendada? Kas inimesed ei oska siis ise valida, mis neile hea on? „Kindlasti oskavad ja teevad ise oma valiku. Paljudele meeldib ka linnas elada, neid ei ole vaja sealt jõuga maale tuua ja maal elavatele inimestele ei pea selle eest maksma talumistasu, et nad seal elaksid. Küll aga on vaja toetada neid, kes tahavad maal elada ja ise olla tööandjad, aga vajavad selleks raha, et alustada uut tegevust või elada üle mõnda ettevõtlust mõjutavat kriisi. Olgu selleks ebasoodne ilmastik või pikaajaliselt kestev madal kokkuostuhind või klientide ajutine vähenemine. Usun, et 30 aastaga on 1,6 miljardi euro eest väga palju asju tehtud ja ettevõtlike inimeste tegevust soodustatud,“ selgitas Annus.

MESilt on saanud aastate jooksul tuge:

•erinevate käsitööjookide valmistajad;

•piimatöötlejaid, kes valmistavad väga tuntud juuste ja muid maitsvaid piimasaadusi;

•puidutöötlejad, kelle puitmajad ja saunad on nõutud kaup piiritaga;

•metallitöötlejad;

•paaditootja, kelle alumiiniumist tööpaadid on kasutuses naaberriikide pääste- kaitsejõududes;

•turismitalud ja elamuskeskused, mis rõõmustavad nii turiste kui kohalikke elanikke;

•kalajahu- ja õli tööstus, mis väärindab suure osa eesti kalatööstustes tekkivatest jäätmetest;

•kalatöötlejad, vesiviljelusega tegelejad;

•tervislike ja looduslike toidulisandite valmistajad;

•nahasõbraliku kosmeetika valmistajad;

•kaerajoogi valmistaja;

•biogaasitootjad;

•köögiviljakasvatajd;

•ja muidugi ka teravilja-, piima-, liha ja mahemuna tootjad jne.

Meelis Annuse sõnul kõik eeltoodud ettevõtted mitmekesistavad meie maaelu. „Osad ettevõtetest on lokaalsed, aga on ka suureks arenenud ettevõtmisi. Neil kõigil oli ühel või teisel moel vaja laenu, mida ainult pangas pakutavatest võimalustest poleks piisanud. Kuid pangad koostöös MES-iga said need plaanid teoks teha. Siin juures tänan kõikide pankade esindajaid aitäh teile, et olete maaettevõtluse poole näoga olnud ja usaldanud meid riskide maandajana,“ sõnas Annus.

Miks riik peaks maal elamist soodustama?

Maailmas elab maapiirkonnas ca 44% elanikest, Eestis aga 30%. Elanike liikumise trend on igal pool linnade kasuks. Aga COVID-19 pandeemia ajal olid maal loodusrajad inimesi täis. COVIDi ajal sai kiiresti selgeks, et kui me ise toitu ei tooda, siis naabritelt ei pruugi see kriiside ajal kohale jõuda. Tarneahelad katkevad.

„Kui inimesed on isoleeritult korterites, saab sedasi mõned kuud hakkama. Kui aga näljas, siis on kaos kiire tulema. Juba seetõttu on meil kõikidel vaja, et maal oleks piisavalt põllumehi ja toidutootjaid, kes tagavad meie rahva toiduga varustamise. Peame trende mõjutama siis kui need on veel mõjutatavad, see on meie kõigi huvides,“ rõhutas MESi juht. „Lisaks raskete aegade ületamisele ja rahva toiduga varustamisele on maal ka tervislik elada. Mets maandab närvipinged ja puhas õhk kosutab kopse. Süües enda lähedal kasvavat toitu, on see kordades tervislikum kui tuhandete kilomeetrite tagant toodav toit. Sest sa tead kuidas seda toodetakse ja seda pole vaja säilitusainetega töödelda. Lühem teekond tähendab vähem transporti ja puhtamat keskkonda.“

Abi tuhandetele ettevõtjatele

30. aasta jooksul on MES oma laenu- ja käendustegevusega aidanud ettevõtjatel krediiti saada 1,6 miljardit eurot. “See summa on olnud abiks tuhandetele ettevõtjatele kas ettevõtlusega alustamisel, ettevõtte laienemisel või raskete aegade üleelamisel. Vähemalt sama oluline kui krediit, millele ettevõtjad on juurde pääsenud, on teadmised, mida MES läbi oma nõustajate on ettevõtjateni viinud. Iga uus euro ja iga uus teadmine, mida oma sektorisse viime, aitab kirjutada uusi lehekülgi ja peatükke meie ettevõtete edulugudesse,“ ütles MES-i nõukogu esimees ja Maaeluministeeriumi kantsler Marko Gorban.

Kantsler lisas, et vahendid, mis on 30. aasta jooksul suunatud sektori arenguks, on olnud tark investeering. “Selles, et oleme teinud oma sektori arendamisel tarku ja õigeid valikuid, on oluline roll olnud ettevõtjate, organisatsioonide ja riigi vahelisel tulemuslikul koostööl. MES rolli kõiges selles on võimatu üle hinnata. Nii nagu sektor, on ka MES 30 aasta jooksul palju muutunud ja ajaga kaasas käinud ning seeläbi olulise panuse andnud, et meie põllumajanduspoliitika ja ettevõtluskeskkond oleksid sellised, mis aitavad meie ettevõtjatel edukalt toime tulla,” ütles Gorban.

Oma õnnesoovid laususid juubelipeol ka Maaülikooli rektor Ülle Jaakma, Eestimaa Talupidajate Keskliidu tegevjuht Kerli Ats, Riigikogu maaelukomisjoni esimees Urmas Kruuse, Europarlamendi saadik Riho Terras, Maaeluministeeriumi põllumajandus- ja maaelupoliitika asekantsler Madis Pärtel ja EPKK juhatuse esimees Ants Noot.

Maaelu Edendamise Sihtasutus tähistas juubelit. Fotod: Ardo Kaljuvee

MES palus oma külalistel kingituste ja lillede asemel teha annetuse Toidupangale. Annetatud summa eest tellitakse üle Eesti piirkondade Toidupankadele vastavalt neid toiduaineid, millest neil sel hetkel puudu on. Annetust märksõnaga MES30 saab teha veel käesoleva nädala (kuni 11.06) lõpuni.

Toidupanga rekvisiidid:

Annetuse saaja: SA Eesti-Hollandi Heategevusfond

Konto number: EE982200221049027713

Selgitus: MES30

Aitäh kõigile, kes on juba aidanud!

Juubeliõhtul esitleti MES-i uuenduskuuri läbinud välimust, ehk visuaali ja sõnumit – Elava elu heaks maal!, mis väljendavad asutuse tänast olemust. Uuenenud bränd võetakse kasutusse järk-järgult, samuti on uuendamisel sihtasutuse koduleht.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960