Autorid: Elina Mizerova, Maarika Maripuu • 15. juuni 2023

Rohepesust saadud tulu võidakse tulevikus konfiskeerida

Euroopa Komisjoni roheväidete direktiivi eelnõu valguses tasub ettevõtjal juba täna kõik oma keskkonnaväited kriitilise pilguga üle vaadata, et vältida trahvi või veelgi ebameeldivamat karistust, kirjutavad advokaadibüroo Sorainen advokaat Elina Mizerova ja sama büroo jurist Maarika Maripuu.
Rohepesuvastane demonstratsioon Frankfurdis. Pilt on illustreeriv.
Foto: Reuters/Scanpix

Väidetest selle kohta, et ollakse roheline ja kestlik, see tähendab et toote või kaupleja mõju keskkonnale on soodne, puudub või see on keskkonnale vähem kahjulik kui teised tooted, on saanud konkurentsivõimet määrav tegur. Praegu on Euroopa Liidus kasutusel vähemalt 230 erinevat keskkonnamärgist. Sellele vaatamata näitas 2020. aasta uuring, et kogu ELis on üle poole väidetest (53,3%) toodete keskkonnaomaduste kohta ebamäärased, eksitavad või alusetud ning 40% väidetest ei ole põhjendatud.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960