Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. juuli 2023

Galerii: METK ja Scandagra Eesti korraldasid suve suurima põllupäeva

5. juulil toimus Jõgeval Maaelu Teadmuskeskuse ja Scandagra Eesti ühine põllupäev. Põllutarkust oli ammutamas üle 450 huvilise.
METK ja Scandagra Eesti korraldasid suve suurima põllupäeva - kohale oli tulnud üle 450 huvilise.
Foto: Meelika Sander-Sõrmus

Põllupäeva avasõnad lausus Maaelu Teadmuskeskuse asedirektor Marko Kass. Scandagra poolse tervituse edastas agronoom-nõustaja Kaarel Kallion. Külalisi oli tervitamas ka vastne Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi põllumajandusnõunik Kaja Piirfeldt. Peale avasõnu siirduti katsepõldudele.

Suure Põllupäeva põhirõhk oli suunatud tänavu seemnetele ja eelviljale. Enim oli katseid talinisuga - võrdluskatsetes oli sorte lausa 14 ning nende eelviljaks oli tatar ja teise variandina segu tatrast, hernest, keerispeast ja inkarnaat ristikust. Samuti oli katsetes variant, kus jäeti sügisel NPK kahele sordile andmata. Katsete käigus hinnati eelvilja mõju mullaviljakusele ja muidugi sortide vastupidavust talvele ning vaadeldi kevadist ja suvist arengut.

Ka oli rajatud sel aastal puhtimiskatse, kus oli võrdluses 4 erinevat lisaainet puhtimiseks ning uudse teemana ThermoSeedi'iga töödeldud seemned. Viimane lahendus on palju kasutusel Skandinaavias, just Soomes ja Rootsis. Antud lahendus võimaldab jätta kasutama keemilised puhtimisvahendid.

Talioder on kultuur, mida järjest enam Eestis kasvatatakse. Aasta-aastalt on õpitud seda siinsetes oludes kasvatama, liinisordid on asendunud hübriididega. Suurel Põllupäeval sai näha katset hübriidtaliodraga - katses selgus, et uued hübriidid on tõesti väiksema külvinormiga ja ilmastikukindlamad. Ka on need head võrsujad.

Talirapsi katsed olid suunaga rohepöörde poole - kui Eesti eesmärk on vähendada aastaks 2030 taimekaitsevahendite kasutamist 50%, siis põllupäeval nähtud katses nii tehtigi. Rõhk oli just fungitsiidide vähendamisel, et näha, kuidas sellised poliitilised otsused mõjutavad reaalset elu, ehk saagikust.

Suviviljakatseid oli samuti võimalik vaadata, kuigi viimastel aastatel on selge tendents selles suunas, et nende kasvupind väheneb. Jõgeval oli katsetes panustatud suuremale külvinormile, seda seetõttu, et põuases olus kasvataks taim vaid peavõrse ja oleks mingigi lootus saada paremat saaki.

Muidugi avanes huvilistel võimalus tutvuda ka mahekatsetega.

Katsed rajas METK koos koostööpartnerite Scandagra Eesti, BASF, Bayer, Syngenta, Nordisk Alkali ja Corteva viljelustehnoloogiatega.

Suur Põllupäev 2023. Fotod: Meelika Sander-Sõrmus

Põllutehnika on samuti igal aastal olnud põllupäeva üheks osaks. Sel aastal näitasid oma tehnikat Jatiina, A.Tammel, Tatoli, Taure, Wihuri Agri, Agriland, Agripartner, AgroProff ja Forklift.

Päeva viimases osas oli võimalik vaadata ka väetisekülvikute demo.

Suured tänud korraldajatele

Suure Põllupäeva üks korraldajatest Scandagra Eesti tiim tänab kõiki koostööpartnereid – igaühe panus oli oluline! Ettevõtte vilja tootejuht Marge Pähkel kommenteeris, et selline osalejate arv, 450, oli läbi ajaloo suurim. “See näitab kui teadmistehimulised on meie põllumajandusettevõtjad ja et sellist praktilist, teadmistepõhist päeva on vaja,” sõnas Pähkel ja lisas, et kõige paremini õpib katsetades ja tulemusi analüüsides. “Ja põllupäevad ongi sellised kohad, kus ise ei pea katsetama, aga oma silmaga saab näha reaalset tulemust.”

Katsetulemused võetakse kokku sügisel ja neid tutvustatakse oktoobrikuisel EPA messil Tartus.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960