Autor: Sille Vahter, Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse valdkonna peaspetsialist • 22. august 2023

Kui palju on meie toidulaual pestitsiidide jääke?

Euroopa Toiduohutusamet (EFSA) avaldas hiljuti toidus sisalduvate pestitsiidide toimeainete jääkide aruande 2021. aasta kohta. Sellest, mida aruandes leiti, kirjutab Maablogis Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi toiduohutuse valdkonna peaspetsialist Sille Vahter.
Eesti toidus leidub pestitsiide jääke ohutus koguses.
Foto: Unsplash

2021. aasta uuringus analüüsiti kokku 87 863 proovi, millest analüüsiti 854 erineva pestitsiidi jääki. Nendest proovidest 96,1% puhul jäid pestitsiidijääkide sisaldused piirnormide piiridesse, millest omakorda 54,6% ei sisaldanud pestitsiidijääke mõõdetavas koguses. Kõigist proovidest 3,9% ületas piirnormi, millest 2,5% tunnistati nõuetele mittevastavaks, see tähendab, et 0,0975% kõigist proovidest ületasid piirnormi ka pärast mõõtemääramatuse arvesse võtmist.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960