Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 7. november 2023

Leedu piimasektor seisab silmitsi kasvavate väljakutsetega

Leedu piimatootjad on keerulises olukorras - piimalehmade arv kukub, piimafarme jääb järjest vähemaks ja ettevõtjad ei suuda kasumlikult toota, kirjutab Leedu Piimaliidu tegevdirektor Eimantas Bičius.
Kahjuks ei ole mõned Leedu talud suutnud talveks piisavalt sööta toota, mis võib viia lehmade arvu edasise vähenemiseni.
Foto: Julia-Maria Linna

Leedu piimatootjate olukord halveneb jätkuvalt. ”Viimase aasta jooksul on Leedu piimasektor olnud tunnistajaks murettekitavale langusele - piimalehmi on vähenenud 7500 võrra, ehk 3,3%. Tegutsevate piimafarmide arv langes samal ajal järsult 11%, neist kokku 2500 farmi tegutsevad kahjumiga. Piimatarnete langus on 2,5%. Murettekitav on aga toorpiima kokkuostuhind - praegune piima kokkuostuhind on ligikaudu 30% madalam kui 2022. aastal,” kirjeldab sektori olukorda Leedu Piimaliidu tegevdirektor Eimantas Bičius ja lisab, et 2023. aasta jaanuarist augustini oli Leedu piimatootjate sissetulek lausa 120 miljonit eurot väiksem kui eelmise aasta samal perioodil.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960