Autor: Toomas Kelt • 6. veebruar 2024

Mikk Marran: mida RMK on siiani hästi teinud, teeme hästi ka edasi

Läinud aasta lõpus kinnitati Riigimetsa Majandamise Keskuse uus arengukava, mis tõstis fookusesse elurikkuse, loodushoiu ja kestlikkuse. RMK juhatuse esimees Mikk Marran kinnitas aga Äripäeva teemaveebile Tööstusuudised.ee, et see ei tähenda loobumist puidu varumisest.
RMK juhatuse esimees Mikk Marran.
Foto: Raul Mee

See aga ei tähenda, et RMK loobuks metsade majandamisest. „Kõike seda, mida RMK on siiani hästi teinud, teeme hästi ka edasi. Me jääme riigimetsa kestlikult majandama, me jääme riigile tulu tooma, me jääme kvaliteetset toorainet turule tooma, me jätkame matkaradade ehitamist, renoveerimist, me jätkame loodushariduse andmist,“ ütles RMK juhatuse esimees Mikk Marran.

Marran lisas, et see tähendab ka mõnevõrra metsamajanduslike tegevuste muutust. „Me mitmekesistame oma metsamajanduse võtteid, me teeme raieid hajutatumalt, see tähendab siis väiksemaid raielanke ja kasutame rohkem ka lageraiele alternatiivseid võtteid. Me lõpetame lageraied looduskaitsealade piiranguvööndites ja võtame fookuses suuremal hulgal segametsade kasvatamise. Kindlasti jälgime arenguid püsimetsanduses ja püüame ka ise sellesse protsessi panustada. Kindlasti jätkame looduskaitsetöödega, erinevat elupaikade taastamine ja muid looduskaitselisi tegevusi, kus RMK on aktiivne olnud juba aastakümned,“ loetles Marran.

Mikk Marran osaleb 9.-10. mail toimuva Loodusressursside aastakonverentsi 2024 “Tõde või tegu” arutelus “Kliimaseaduse mõju majandusele”. Temaga koos vestlevad kliimaminister Kristen Michal, Eesti Energia juht Andrus Durejko ja VKG juht Ahti Asmann. Programmi ja pääsmed leiab SIIT.

Kõigi nende tegevuse eesmärk on Marrani sõnul ühtse RMK arendamine. „Siiani on võib-olla olnud nii-öelda looduskaitse-RMK ja metsamajanduse-RMK, nüüd aga püüame need kaks poolt kokku tuua.“

RMK põhiülesanne on puiduturu stabiliseerimine

Marrani kinnitusel jätkab RMK riigile tulu teenimist, kuigi eelpoolnimetatud muudatused võivad metsamajandmaise veidi kallimaks muuta. „Kui me räägime väiksematest lankidest ja erinevate raieliikide kasutamisest, siis peame aru saama, et mõnevõrra võib meie tegevus muutuda kallimaks. Võib-olla pole logistika enam nii optimaalne, kui see oli varem. Ma arvan, et tasakaalu saavutamiseks tuleb natuke kasumis lõivu maksta ja tulla kasumiootuses mõnevõrra allapoole. Aga me räägime väikestest summadest, laias laastus midagi väga oluliselt ei muutu,“ rääkis Marran.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960