Mis on muutunud 35. aasta jooksul rapsi, rüpsi ja kaunviljade kasvatuses, tööstuses ja väliskaubanduses? Ülevaate sellest teeb Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja Ants-Hannes Viira.

- Maaelu Teadmuskeskuse põllumajandusuuringute osakonna juhataja Ants-Hannes Viira.
- Foto: Meelika Sander-Sõrmus
Kes mäletab 1990-ndaid, võib mäletada teleekraanilt rõõmsat reklaami, kus lapsed teatasid tervele Eestile, et nende isa kasvatab rapsi. Tõesti, rapsikasvatust propageeriti lausa telereklaamis! Taustaks oli idee õlitööstuse rajamisest, mis võiks olla kasumlik siis kui saavutatakse piisav mastaap. Toonase põllumajandusministeeriumi prognoosi kohaselt oodati, et rapsi kasvupind kasvab 30 000 hektarini ja toodang 50 000 tonnini. 1999. aastal alustas AS Werol Tehased rapsikoogi ja õli tootmist.
See teema pakub huvi? Hakka neid märksõnu jälgima ja saad alati teavituse, kui sel teemal ilmub midagi uut!
Seotud lood
Scandagra Eesti viljaäri juht Marge Pähkel ja teravilja ostujuht Urbo Vilibert tõid stuudiosse värske pildi Eesti ja maailma viljaturust. Põldude olukord Eestis on hetkel muljetavaldav – taliviljad on tihedad kui mets ning taliraps õitseb pikalt ja rikkalikult. Loodetav suur saak seab aga surve alla logistika, kuivatamise ja ladustamise. Urbo Vilibert rõhutas, et päikest on saagi küpsemiseks veelgi vaja, kuid koristuseks tuleb valmis olla – vastasel juhul võib vili minna hapuks juba platsil.