Autorid: Juhan Särgava, Põllumajandus.ee • 6. mai 2019

Juhan Särgava: Andke aega ja siis hinnanguid

Valitsemisega toime tulijaid on meie väikeses riigis mitu komplekti ja varukomplektigi. Alati võib kedagi teisest paremaks pidada, kuid tegelikult elame ikkagi ühtainsat võimalikku elu, kirjutab Saidafarmi omanik Juhan Särgava.
Saidafarm OÜ juht Juhan Särgava.
Foto: Andres Haabu

Mina võrdleks valitsust mesilasperega. Uus mesilaspere on end sisse seadnud ja tahab korjele asuda. Pidev tarule kloppimine ja õpetamine ajab nad ainult tigedaks ja saaki sügiseks juurde ei tule. Valitsemisliit on oma esinduse reastanud selleks, et edukalt toime tulla. Heade lootuste ja soovidega tulevad tulemused kindlasti paremad kui muidu.

Valitsuse toimetulek sõltub ainult valitsuse liikmetest ja sellest, kas nad on tegijad või “jutuprouad”, “jutuhärrad”. Miks peab arvama, et nad seda on? Mina arvan, et nad on tegijad.

Oleks mõistlik anda aega ja siis anda hinnanguid. Võin kinnitada oma praktikast, kui tuli tööle inimene, kes rääkis, et oskab kõike teha, selgus pärast, et ta pole üldse töömees. Samas tuli teine, kes ütles, et tema teadmised on kesised, ei tea kas saab hakkama - temast sai väga tubli töömees.

Paluks, et uus valitsus lõpetaks seaduste kui “saiapätside “ lõputu küpsetamise, et mõnestki seadusest saaks ka lihtne talupidaja aru. Bürokraatiale tuleks panna kindel pidur. Näiteks: Talumeierei kontrollimisel jälgitakse 79 seadussätte täitmist, rikkumise korral võidakse rakendada 3 erimeedet, 16 tavameedet ettevõtja nuhtlemiseks. Ma ei ole kontrollimise vastane, selle näitega tahan lihtsalt illustreerida seaduste rohkust.

Peab olema kriitikameelt maksude suhtes. Makse ei tohi mõtlematult tõsta ega uusi makse juurde mõelda.

Kahtlemata on riigi jaoks prioriteet majandus, ettevõtlus. See on baas, kust tuleb riigile maksutulu. Ilma baasita, laenude näol, ei kesta kaua ka pealisehitus, meie kaua igatsetud rahvusriik.

Juhan Särgava, Saidafarm OÜ juht

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960