Autor: Rudolf Stenar Saluoks • 8. juuni 2022

Viljaäri ekspert: kliima soojenemine mõjutab vilja hinda rohkem kui Ukraina sõda

Pärast Venemaa alustatud sõda Ukrainas on vilja hind teinud hüppe, kuid sellel on väiksem roll viimaste aastate vilja hinna tõusus, näeb viljaäri ekspert Indrek Aigro.
Üleujutused ja põuad vähendavad põllumaa saagikust
Foto: Raul Mee

“Teravilja hind on viimase kahe aastaga kahekordistunud. Ukraina sõja edukal lahenemisel kukuksid hinnad 20%, kuid pikemat perspektiivi vaadates jääks see siiski kõrgele tasemele,” väidab Aigro, viidates sellele, et vilja hinna suure tõusu põhjus on mujal.

Viljamaaklerfirma Copenhagen Merchantsi äriarenduse juhi Indrek Aigro hinnangul on pikaajaliselt peamine tegur hoopiski ülemaailmne kliima soojenemine, “Oleme sisenemas uude ajajärku, kus toit ongi kallis, kuna kliima soojenemisest tingitud probleemid vähendavad saagikust ja rahvastiku arv jätkuvalt kasvab.” Üha sagedasemaks on muutunud põuad ja üleujutused, mis mõjutavad oluliselt viljasaaki.

Pikemalt saad lugeda Äripäevast.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960