Autor: Äripäev • 1. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanikud võtsid turbafirmast üle poole miljoni dividendi

Turba kaevandamise ja turustamisega tegelev Nurme Turvas kasvatas käivet ja kasumit ning maksis omanikele varasemast märgatavalt suurema dividendi.
Nurme Turvas ASi asutajad Üllar Püvi (esiplaanil) ja Arli Kanter.
Foto: Andras Kralla

Nurme Turvas AS teenis eelmisel aastal 5,20 miljoni eurose käibe juures 1,83 miljonit eurot tegevuskasumit. Aasta varasemaga võrreldes kasvas ettevõtte müügitulu 9,76% ja tegevuskasumi rentaablus oli 35,23% (aastane muutus 2,19 protsendipunkti).

2017. aastal oli ettevõtte müügitulu 4,74 miljonit ja tegevuskasum 1,63 miljonit eurot. Eelmise aasta lõpus töötas ettevõttes 37 töötajat (täistööajale taandatult) ja aastaga kasvas töötajate arv 3 võrra.

Hea dividendiaasta

Omanikud võtsid Nurme Turvasest dividendi kokku 612 000 eurot. Aasta varem võeti kaks korda väiksem summa.

Nurme Turvasel on kolm omanikku, kaks firmade kaudu. Pool ettevõttest kuulub Strenge OÜ-le, mis saadud dividendi välja ei võtnud. Strenge OÜ omanik on Toine Richard Schipper. Kolmandik (33,33%) ettevõttest kuulub Tinni Investile, mille omanik on Üllar Püvi, kes samuti ei võtnud oma ettevõttest dividendi välja. 16,67% Nurme Turvasest kuulub Ingi Puusepale.

Üle poole läheb Eestist välja

ASi Nurme Turvas peamine tegevusala on turba kaevandamine ja turustamine. Turvast turustatakse nii lahtiselt kui pakituna.

Ettevõte kirjutab majandusaasta aruandes, et eelmisel aastal kasvas pakitud turba müük, moodustades 59% kogukäibest (2017. aastal 48%). Toodangust 26% turustati Eesti ettevõtetele, 65% Euroopa riikides. Peamisteks eksporditurgudeks on Holland, Saksamaa, Hispaania, Israel, Läti ja Poola.

Kaevandamiseks on riigilt renditud 754 hektarit turbatootmismaad, millest 446 hektaril käib tootmine ja 308 hektaril uue tootmispinna väljaehitus, kirjutatakse aruandes.

Ettevõte kirjutab aruandes, et eelmise aasta suvi võimaldas koguda turvast planeeritud mahus. Veel tuuakse esile, et eelmisel aastal toetas Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus ettevõtet "Ettevõtte arunguprogrammi toetusmeetme" kaudu 163 186 euroga.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960