25. veebruar 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: automaatsöötmise süsteem - Lely Vector

Kvaliteetse piima tootmine sõltub palju sellest, kas söötmine on järjekindel, õigeaegne ja piisav. Lely on arendanud välja unikaalse majanduslikult tasuva konseptsiooni.

Süsteem võimaldab sööta lehmi paindlikult ja värske söödaga 24 tundi ööpäevas, kuna see söödab lehmi täpselt, õigeaegselt ja minimaalsete tööjõukuludega. Lely Vectori automaatne söötmissüsteem arendati välja tihedas koostöös meie klientidega ning see võimaldab saavutada optimaalseid tulemusi. Sealjuures ilmutab see maksimaalselt hoolt lehmade suhtes.

Söödaköök

Söödaköök on ala, kus sööta hoitakse, valitakse ja segamiseks robotisse laaditakse. Köögis on söödahaaratsi tõstekonstruktsioon, mis liigub köögi kohal õige söödablokini. Sõltuvalt köögi laiusest ja sügavusest mahutab see sööta kuni kolmeks päevaks. Söödakööki on lihtne puhastada traktori või laaduri abil, kuna see on avatud takistusteta hoiuala.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ohutusmeetmed söödaköögile

Lely Vector süsteemi väljatöötamisel pööratakse suurt tähelepanu ohutusele. Kogu süsteem vastab rangetele rahvusvahelistele normidele. Söödaköök avatakse ainult siis, kui seda on vaja täita. Olukorrast sõltuvalt võib paigaldada turvaukse ja/või turvatara.

Söödahaarats. Valib ja korjab sööta ning laadib selle segu- ja söötmisrobotisse. Kontrollib sööda säilitusala, mis märgiti ära vastava söödaliigi tarbeks ning võtab sööta söödabloki kõrgeimast punktist.

Segu- ja söötmisrobot

Lely Vector süsteemi segu- ja söötmisrobot on iseseisev akutoitel töötav liikuvseade, mis on võimeline automaatselt ise segama ratsioone.

Tehnilised andmed: pikkus 246 cm; laius 162 cm; kaal 1281 kg.Kõrgus avatuna 278 cm, suletuna 193 cm. Mikseri maht 2 m3.Võimsus: ühe roboti kohta maksimaalselt 250-300 lehma.Maksimaalne gruppide arv on 16.Söödakäigu minimaalne laius kahepoolsel söötmisel 325 cm.Söödakäigu minimaalne laius ühepoolsel söötmisel 310 cm.Söötmiseta koridori minimaalne laius 275 cm.Ühe söödaköögi kohta on võimalik kasutusele võtta 2 robotit.                                            

Kasutajate järeldused: Cees Baan, Molenaarsgraaf, Holland

“Lely Vector süsteemi suurim eelis teiste söötmismeetoditega võrreldes on energiasäästlikus. Me kasutasime varem söödasegamiskäru kuid selle uue süsteemi kasutamine tuleb palju odavam. Ma tegin arvutused, et võrrelda mõlema süsteemi aastakulutusi ning kõige rohkem üllatas mind energiasääst.”

 

 

 

 

Loe lisa: http://www.lely.com/en/home

Küsi lisainfot: http://www.linery.ee/

 

   

Autor: Toomas Rüütel

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960