Autor: Meelika Sander-Sõrmus • 17. märts 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

CM: hooaja algus koputab uksele – kivide koristus ja optimaalse külvialuse ettevalmistamine

2005. a. on Konekesko Eesti AS varustanud põllumehi SCHULTE kivikoristusseadmete ja jäätmaaniidukitega.

„Kui siiani tulid SCHULTE tooted meile läbi Skandinaaviamaade edasimüüja, siis sellest kevadest sai tehase ametlikuks esindajaks Eestis Konekesko, mis põllumehe jaoks tähendab senisest soodsamaid hindu, paindlikumat valikut masinate komplekteerimisel ja kiiremaid varuosade tarneid,“ ütleb Konekesko Eesti AS-i tootejuht Mart Kiisküla.

SCHULTE on enam kui 100 aastase taustaga masinaehitusettevõte ja tegeleb täna kivikoristusseadmete, jäätmaaniidukite ja lumepuhurite tootmisega. SCHULTE prioriteet nr 1 on oma toodete kompromissitu kvaliteet, nii kasutatavate materjalide kui insener-tehnoloogiliste lahenduste poolest, mille tulemuseks on väga vastupidavad professionaalidele loodud seadmed. Kõik Eestisse tarnitavad SCHULTE seadmed on CE sertifitseeritud - need vastavad Euroopa masinaehitus-, ja ohutusstandarditele. 

 

„Selleks hooajaks toome Eesti põllumehele katsetamiseks SCHULTE kivikombaini HR8000, mis koristab põllult 5-69 cm läbimõõduga kivid. Seadmel on 2,4 meetri kõrguselt kallutav punker, mis võimaldab laadida kivid otse haagisele. Kivikombaini tootlikkuse suurendamiseks pakub SCHULTE erineva töölaiusega kivivaaluteid.“

Kiisküla sõnul tõestavad SCHULTE toodete kõrget kvaliteeti ja vastupidavust Eestis peaaegu 10 hooaega edukalt töötanud jäätmaaniidukid. Need on olemas näiteks Aru Grupp AS-is, Adavere Agro AS-is kui ka Lagendi OÜ-s, viimane võtab juba aastaid SCHULTE niidukiga põldu tagasi ligi  kahemeetriste kadakate alt.

Optimaalseim külvi ettevalmistuse masin – Lemken System Kompaktor

Ühelt poolt paneb pidev suurenev konkurents ja teiselt poolt põllumajandussaaduste hindade langus põllumajandustootjaid küsimuse ette: kuidas efektiivsemalt toota, kust leida masin mis on konkurentsitult efektiivseim ja mis peamine aega säästvaim masin külvi ettevalmistamisel? Suurte saakide kasvatamisel on oluline väga täpne ja ühtlane külvisügavus, kiire külvi ettevalmistus ja põldude kaanetamine niiskuse varude säilitamiseks.

Konekesko Eesti AS-i tootejuht Valdek Küppas räägib, et aktiivorganitega põllutöömasinate kõrval on kasvanud laiahaardeliste passiivsete tööorganitega masinate kasutusele võtmine maisi, rapsi ja reaskultuuride viljelemisel. Külvi ettevalmistuse põllutöömasin System Kompaktor on aktiivsete tööorganitega ja võimalusega vahetada erinevaid tööorganeid vastavalt põllumajandusettevõtte vajadustest lähtuvalt ideaalse külvialuse loomiseks.

”Ideaalne külvialus on suurte saakide vundament. Külviks ettevalmistatud põld peab olema hästi tasandatud, peenestatud kuni 1 cm läbimõõduga osakesteks ja seda nii kogu põllu ulatuses kui ka täpses külvisügavuses,” ütleb Küppas. ”Elutähtis on külvatud seemnete horisont, ühtlane külvisügavus, läbilõigatud kapillaarid ja taastihendatud pinnas – need kõik kindlustavad niiskusevaru säilimise ning ühtlase ja kiire taimede võrsumise.”

 

Ja neile tingimustele vastab külviettevalmistuseks kõige paremini 3-12 meetrise töölaiusega Lemken System Kompaktor, mis valmistab põllu külviks ette ühe töökäiguga. Ideaalse külvi ettevalmistuse masinana peenestab Lemken System Kompaktor mullasõmera ideaalsesse läbimõõtu (1 cm), harib ühtlasel sügavusel ja taastihendab pinnase.

Kuidas saavutakse parim külvialus?

Esimene peenestusrull peenestab mulla, mis samas tasandatakse libistiga. Järgnevad kaks rida hanijalgu lõikavad pinnase täielikult ja väga täpselt ettenähtud sügavusel. Lemkenile omane ja unikaalne lahendus parallelogrammi näol on ka siin kasutusel, mis kindlustab ideaalse maapinna kopeerimise ja seega ka väga täpse harimissügavuse.

Madalamal asetsevad hanijald suurendavad tervele masinale allapoole mõjuvat tõmbejõudu, mis omakorda surub tihendusrulle rohkem vastu maapinda ja tulemuseks on parim taastihendumine. Eelnevalt peenestatud ja tasandatud pinnas murendatakse ja õhutatakse veelkord järgneva peenestusrulliga. Masinal on lisaks kaks tasanduslatti, mis garanteerivad pinnase ideaalse tasandamise ja samas intensiivistavad pinnase peenstusprotsessi suunates osa mulda eespool oleva rulli sisse. Peenstatud ja peenestamata muld separeeritakse nii, et suuremad tükid satuvad pealmisse kihti.

Ja kirsi tordile paneb reas viimane crosskill-rull, mis peenestab veelkord ja samas tihendab pealmise kihi ehk ”kaanetab” põllu kogu ulatuses. 

Lemkeni System Kompaktoriga saab põld ja seemnealus tehtud ühe töökäiguga

”Lemken System Kompaktor on mõeldud just kevadiseks ja ka sügiseseks külvialuse loomiseks ehk enne külvi mullaharimiseks ja annab parima tulemuse just tavamullaharimistehnoloogiaga kasutamisel,” ütleb Küppas.

Põllumeeste kogemusele tuginedes peab tavalise S-pii kultivaatoriga põllu pinda töötlema keskmiselt 1,5 korda. Lemkeni süsteem tagab ideaalse mulla peenestamise, täpse sügavusharimise ja väga hea taastihendatuse nii, et seeme külvatakse vastavalt vajadusele vastavalt 2-5 cm sügavusele ja täiesti tasasele pinnasele, mis kindlustab seemnete üheaegse võrsumise ja niiskuse säilimise taime kiireks arenguks just kasvu algfaasis.

 

Kompaktori tööorganiteks on kolm rulli, kaks vedrustatud lattlibistit ja kahes rea asetsevad hanijalg tööorganid. Masin töötab nii, et lattlibistite survet saab muuta ja see suunab mulla ees oleva rulli sisse, mis omakorda peenestab veskina mulla ca 1 cm läbimõõduga tükkideks. Hanijalgtööorganid lõikavad maapinda kogu töölaiuses ja väga täpselt ühes tasapinnas, millega lõigatakse läbi ka kapillaarid nii, et maapinnas olev veevaru ei saaks aurustada. Seda kõike ühe töökäiguga.

Vaata lisa:

Konekesko Eesti AS, http://www.konekesko.com/ee/

 

 

 

Lemkeni System Kompaktoriga saab põld ja seemnealus tehtud ühe töökäiguga.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Optimaalne külv.
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
SCHULTE kivikombain HR8000
Foto: Kati Plaamus Konekesko Eesti AS turundusjuht
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960