Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 27. aprill 2017
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas ja millega turgutada taliviljasid?

Talirapsi 'Sensei' talvitumine 18.04.2017 - Ekso Farm OÜ, Põlvamaa
Foto: Roman Šarin
Kui aprilli alguse soojalaine tõotas varasemat kevadet, siis viimase nädala heitlik ilm on teinud kahju nii mõnelgi põllul. Temperatuuride kõikumised kohati kümnest miinuskraadist viie soojakraadini ning lisaks tihe lumesadu on viinud taliviljad stressi.

Selle tulemusena aeglustub taime areng, väheneb toitainete omastatavus mullast ning kannatab saak ja selle kvaliteet.

Vähendamaks ilmastikust tingitud stressi ning turgutamaks talivilju soovitame kasutada aminohappeid sisaldavaid biostimulaatoreid Diamin Power ning Bio-Protan Microvega. Aminohapped on loodusliku päritoluga abiained, mis aitavad taimedel kiiremini taastuda ebasoodsatest ilmastikutingimustest (põud, üleujutus, ajutised öökülmad), omastada paremini toitaineid, eelkõige mikroelemente, ning neid taimes ümber paigutada.

Väikese kulunormiga (Diamin Power 1-2 l/ha, Microvega 2-3 l/ha) saab efekti taliviljade taastumisel ning nende edasisel arengul. Aidates taimel taastada kasvu, omastada toitaineid ning transportida neid taimes õigesse kohta, suurendab see saagipotentsiaali ning saagi kvaliteeti.Diamin Power ning Microvega sisaldavad 19 erinevat aminohapet, millel igaühel on oma funktsioon. Järgnevalt on välja toodud toodetes esinevate nelja oluliseima aminohappe funktsioonid taimes:

Seriinil - väga tähtis mõju taime ainevahetusele ning arengule, eriti idanemisel ning juurte arengul.Proliin - parandab taime vastupanuvõimet stressile.Glutamaat - oluline roll taime arengul, lämmastiku ainevahetuses ning stressitaluvusel,Glütsiin - oluline roll stressi vastupanuvõime parandamisel, eelkõige kõrgete soolasisalduste ning madalate temperatuuride osas.

Talinisu 'Nordika' talvitumine 18.04.2017 - Ekso Farm OÜ, Põlvamaa
Foto: Roman Šarin

Sellest hooajast teeme koostööd Lichtensteini ettevõttega Protan AG, mis on Euroopa orgaaniliste väetiste turul üks suurematest vees lahustuva orgaanilise lämmastiku ja orgaaniliste hapete tootja. Lisaks valmistab ettevõte toorainet mitmele tuntud Euroopa väetisetootjale. Kogu tootmine toimub Euroopas ning on valmistatud kohalikust toorainest. ning BIO-PROTAN Microvega ning mullaparandusainet BIO-PROTAN Liquid Humus.

Protan AG toodetest pakume kahte kõrgete aminohapete sisaldusega taimetugevdajat - DIAMIN Power

Kõiki tooteid on lubatud kasutada ka mahepõllumajanduses.

DIAMIN Power on universaalne aktiivsete aminohapete kompleks. Selline kooslus toetab taime vastupanuvõimet varakevadiste temperatuuride kõikumisest tulenevale stressile, mis on selle aasta kevadel üheks suurimaks murekohaks. Kulunormiga 1-2l/ha aitab Diamin Power praegustes oludes taliviljal kiiremini taastuda ning mullast lahustuvaid toitaineid omastada. Ühtlasi suurendab taimekaitsevahenditega töötlemise tõhusust ning toimib mikroelemente sisaldavate väetiste kandajana.BIO-PROTAN Microvega on tasakaalustatud aminohapete preparaat koos suurendatud mikroelementide sisaldusega, mis aitab taime kasvuperioodil ära hoida mikrotoitainete defitsiiti. Lisaks vähendab toote kasutamine kulunormiga 2-3 l/ha nii abiootilist (taimekaitsevahendite kasutamine) kui ka biootilist (temperatuuride kõikumine, põud, liigvesi) stressi.Lisaks DIAMIN Powerile ning BIO-PROTAN Microvegale on tooteportfellis veel üks uus toode - BIO-PROTAN Liquid Humus, mis parandab mulda ning stimuleerib taime kasvu. Suurendades mulla veesidumisvõimet, vähendab toode väetiste leostumist ning seeläbi nende tõhusust ning suurendab taimede jaoks mikrotoitainete kättesaadavust. Samuti aktiviseerib see mulla elustikku ning tagab ka parema põhu lagunemise. Seda nii sügisesel kui ka kevadisel kasutamisel.

Küsi lisainfot toodete kohta: www.oilseeds.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960