Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 22. mai 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

METAZAMIX™ - herbitsiid suvirapsile

METAZAMIX™ - herbitsiid suvirapsis
Foto: Berner Eesti OÜ
Pärast möödunud sügise ebasoodsaid ilmastikuolusid, mil paljud põllumehed ei saanud põllumaad piisavalt hästi ette valmistada ning talinisu ja talirapsi maha külvata, külvavad nad kindlasti kevadel suvivilja. Seetõttu prognoositakse, et suvirapsipõlde on käesoleval aastal märksa enam, kui seda oli eelmisel aastal.

Pärast suvirapsi külvamist peaks esimene töö olema umbrohutõrje. See on oluline suurema saagikuse tagamiseks, aga ka selleks, et lihtsustada saagi koristamist, vähendada seemnete kuivatamise kulusid ja seemnete varisemist.

Herbitsiidi on õige pritsida, kui raps ja umbrohi on juba idanenud ning kui on juba näha umbrohu liigiline koosseis.

Hävitab kõige tülikamaid ja raskesti hävitatavaid umbrohtusid nagu näiteks roomav madar, põldohakas, harilik kesalill, rukkilill, kukemagun, valge hanemalts, konnatatar jne.

Hea efektiivsus, kui raps külvatakse otsekülvimeetodil ja põllule on jäänud palju põhku, kuna tootes sisalduvad toimeained ei toimi mitte ainult mulla, vaid ka lehtede kaudu.

Mulla niiskus ei oma toote efektiivsusele erilist mõju.

METAZAMIXI saab kasutada igat tüüpi mullas.

Kui suviraps on veel väike, 2.–3. lehe kasvustaadiumis ega ole veel ise võimeline lämmatama umbrohtu, soovitatakse pritsida herbitsiidi METAZAMIX, mis koosneb 3 toimeainest – pikloraamist, aminopüraliidist ja metasakloorist.

Sellel herbitsiidil on kaksikmõju. Ta toimib nii lehtede kui ka mullapinna kaudu, mistõttu mulla niiskus ja mulla ettevalmistamise kvaliteet ei avalda efektiivsusele erilist mõju.

Eelmisel aastal laiendati METAZAMIXI registreeringut nii, et suvirapsi saab pritsida alates idulehtedest kuni nelja lehe staadiumini (BBCH 00-14) 0,75 l/ha, lisades 0,2 % Dassoili, et oleks tagatud parem efektiivsus valge hanemaltsa vastu.

Kui põllul domineerivad sellised ristõielised umbrohud nagu hiirekõrv, põld-litterhein ning nelgiliste hulka kuuluv vesihein, on nende umbrohtude vastu efektiivsuse suurendamiseks soovitatav lisada Metazamixile juurde metasakloori.

Optimaalseim pritsimisaeg on siis, kui suvirapsil on 2–3 pärislehte. Selles kasvustaadiumis on umbrohi õiges suuruses, et saavutada parim tõrjeefektiivsus.

Kindlasti tuleb jälgida, et umbrohud ei kasvaks liiga suureks. Ülekasvanud umbrohtu on väga raske tõrjuda.

Uuri lisaks:

Ingrid TamlaTaimekaitse esindajaTel. 372 53426223E-post: [email protected] Eesti OÜEhitajate tee 114 pk 27 13517 Tallinnwww.berner.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960