Autorid: Põllumajandus.ee , põllumajandus.ee • 29. november 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Spetsiaalsed farmivalgustid suurendavad loomade heaolu ja kasvatavad piimatoodangut

Kehtna Mõisa OÜ lauda valgustus on tehtud Latte OÜ poolt.
Foto: Latter OÜ
Spetsiaalne LED-lampidel põhinev farmivalgustus on loodud kestma. Valgustitel on vastupidavad alumiiniumkorpused, roostevabast materjalist kinnitusvahendid ning lauda keskkonda sobivast materjalist klaasid.

Energiasäästliku ja konkreetse lauda tingimustega arvestava lahenduse kasuks on otsustanud näiteks Kõljala Põllumajanduslik OÜ ja Kehtna Mõisa OÜ ning mõlemad on uudse lahendusega väga rahul.

Nii Kõljalas kui ka Kehtnas lõi uue valguslahenduse lautade sisustamisega tegelev Eesti ettevõte Latter NT OÜ, kelle eesmärgiks on vastavalt kliendi soovidele ja võimalustele luua võimalikult häid terviklahendusi. Valgustuse puhul võibki öelda, et Latter NT mitte ei müü lampe, vaid täislahendusi alates projektist kuni paigalduseni, et aidata nii oma klientidel suurendada piima- ja lihatootmist.

Kõljala Põllumajandusliku OÜ juht (2017. aastal põllumajandussektori tippjuhiks valitud) Tõnu Post otsustas minna LED-lahendusele üle nii vanas farmis kui ka uues, aasta tagasi valminud laudas. Vanas laudas ajendas valgustivahetuse ette võtma asjaolu, et 14 aastat tagasi ehitatud farmi tollased lambipakkumised ei vastanud tegelikult lauda tingimustele – ei arvestanud lauda erilist mikrokliimat ning nende korpused hakkasid aastatega lagunema. Lisaks oli tegemist tavapäraste päevavalguslampidega, mis tarbivad LED-valgustusest oluliselt rohkem elektrienergiat.

„Otsustasime lambivahetuse ette võtta, sest samal ajal ehitasime uut lauta ning olime erinevateks töödeks võtnud mitmeid pakkumisi. Latter NT pakkumine meeldis meile kõige enam, sest nad tegid täpselt meie tingimustele vastava valgusprojekti ning paigaldasid valgustuse vastavalt valgusandmetele, et valgust oleks piisavalt igal pool. Kahjuks ei oska ma öelda täpset energia kokkuhoidu, sest samal ajal lisandus ju ka uus laut, aga farmidel pole eraldi mõõdikuid peal,” räägib Post. Latter NT arvestuste järgi on elektri kokkuhoid asendades vanad lambid uute LED-valgustitega päris suur, ca 80%.

Posti sõnul on silmnähtavalt uue valgustusega rahul ka töötajad, kellel on olemas võrdlusmoment vanade, tuhmimate lampidega. Ja muidugi on rahul ka loomad, kelle osas peab iga loomakasvataja olema eriti tähelepanelik. Kõljala Põllumajandusliku OÜ juht kiidab valgusautomaatikat, mis ise teatud kellaaegadel valgust vähemaks keerab ning töötegemise ajal erksamaks muudab.

Kõljala vana lauda valgustus
Foto: Latter OÜ

Vaata videosid Latteri valgustitest SIIT

Kehtna Mõisa OÜ emotsioon uue mugava valgusautomaatika osas on samuti positiivne

Septembris uue lüpsifarmi avanud Kehtna Mõisa OÜ valis samuti lauda valgustuse lahendajaks Latter NT, kuna ettevõttel oli ette näidata mitmeid farme, kus nende valgustid suurepäraselt töötavad. „Nad pakkusid meile valgustuse ja juhtimise terviklahendust. Farmis on 100% LED-valgustus, mida juhib poolautomaatne süsteem: pooled valgustid süttivad ja kustuvad ise, tagades tavaolukorras piisava valgustuse. Pooled valgustid kustutame ja paneme põlema käsitsi siis, kui seemenduse ja muude protseduuride jaoks on vajalik lisavalgus,” tutvustab Kehtna Mõisa OÜ juhatuse esimees Siim Riisenberg.

Ta lisab, et hea võimalus on valgustugevuse reguleerimine 0-100% ja see, et reguleerida saab ka, millise hämaruse korral täpselt lambid süttivad. „Esimene emotsioon meie 500-pealises farmis on positiivne!”

Kõljala POÜ uue farmi valgustus
Foto: Latter OÜ

Eesti kapitalil põhinev Latter NT OÜ pakub oma valgustitele 5-aastast 100%-list garantiid. Enamik valgusteid on alumiiniumkorpusega ja roostevabast materjalist kinnitusvahenditega ning loodud kestma. Valgustite valmistamisel on arvestatud lauda tingimustega, näiteks sigalatesse mõeldud valgustitele on paigaldatud juba tehase poolt ammoniaagile vastupidavamad klaasid. Valgustitel on olemas kõik nõutavad sertifikaadid.

Latter NT-l on 5 edasimüüjat nii Soomes kui Eestis ja tänaseks on kahe aasta jooksul müünud lautadesse üle 5000 lambi. Alates 2019. aastast lisanduvad tootevalikusse farmide lampidele ka bensiinijaamade, staadioni-, seina-, tänava-, fassaadivalgusteid ning erinevaid andurid ja releed valgustite juhtimiseks nii öösel kui ka päeval.

Ettevõtte juhataja Taavi Raba sõnul on järgmisest aastast plaanis oluliselt suurendada LED-valgustite laoseisu, et tagada kiire tarne ja töömahu kasvu tõttu on meeskonnaga oodatud liituma ka eraldi valgustite müügiga tegelev inimene.

Loe lähemalt: www.latter.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960