Autor: Põllumajandus.ee • 9. aprill 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Korvetto™ – tugevamat ei ole veel loodud

Korvetto on Corteva Agriscience poolt välja töötatud uus lahendus talirapsi herbitsiiditurul.
Korvetto on tõhus ka ülekasvanud umbrohtude tõrjel. Fotol rukkilill.
Foto: Corteva Agriscience

Möödunud sügisel külvati põldudele rekordiliselt palju talirapsi, kuna taliviljade külviks soodsad kasvutingimused lubasid põllutöid teha õigeaegselt. Põllumehed, kes sügisel kasutasid umbrohutõrjeks mullaherbitsiide, peaksid nüüd tähelepanelikult hindama umbrohtumust talvitunud talirapsi põldudel. Suure tõenäosusega on jäänud herbitsiidi mõju soovitust nõrgemaks põldudel, kus on suurem orgaanilise aine sisaldus ning mis on rajatud otsekülvi meetodil. Lisaks on enamikel mullaherbitsiididel tagasihoidlik mõju ohakatele ja rukkilillele.

Hea meel on tõdeda, et juba sel kevadel on meie põllumeestel olemas uus efektiivne lahendus umbrohtude tõrjeks talirapsi põldudel. See on herbitsiid Korvetto.

Korvetto on selektiivne tärkamisjärgne herbitsiid, mis on ette nähtud kaheiduleheliste umbrohtude tõrjumiseks talirapsi põldudel kevadel.

Korvetto sisaldab kahte toimeainet: metüülhalauksifeen (Arylex Active) ja klopüraliid. Mõlemad kuuluvad sünteetiliste auksiinide herbitsiidide rühma ja imenduvad peamiselt läbi taime lehtede. Herbitsiidil on tugev mõju enamuste üheaastaste laialeheliste umbrohtude vastu, sealhulgas rukkilill (Cyanus segetum), valge hanemalts (Chenopodium album), põldohakas (Cirsium arvensis), roomav madar ehk virn (Galium aparine), harilik kesalill (Tripleurospermum inodorum), kukemagun (Papaver rhoeas), verev iminõges (Lamium purpureum), harilik punand (Fumaria officinalis) ja kurerehad (Geranium spp.). Visuaalsed tunnused avalduvad tundlikel liikidel tavaliselt mõne päeva jooksul peale pritsimist. Lõplik mõju avaldub 4-6 nädalat peale kasutamist. Mitme aasta jooksul registreeritud katsete tulemused näitavad toote suurepärast efektiivsust erinevate umbrohtude tõrjumisel (joonis 1).

Joonis 1. Korvetto efektiivsus (%).
Foto: Corteva Agriscience

Korvettot võib kasutada talirapsi varsumisest kuni õitsemise alguseni (BBCH 30-50). Parim tulemus saavutatakse umbrohtude varajases kasvufaasis kulunormiga 1,0 l/ha ning kui päevane õhutemperatuur on vähemalt +10 0C. Mõningad umbrohtud, näiteks kukemagun, valge hanemalts, roomav madar, verev iminõges ja harilik punand hävivad efektiivselt ka madalamal õhutemperatuuril (+8 0C). Kindlasti tuleks pritsimine edasi lükata, kui enne või pärast planeeritavat tööd on oodata öökülma.

Tavaliselt võib pärast herbitsiidiga Korvetto pritsitud talirapsi saagi koristamist külvata samale põllule kõiki kultuure ilma piiranguteta.

Korvetto edasimüüja Eestis on Baltic Agro AS.

Foto: Corteva Agriscience
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960