Autor: Põllumajandus.ee • 11. september 2019

DeLavali uus lüpsiriist Evanza

Alates septembrist on Eesti farmides võimalus kasutusele võtta DeLavali uus lüpsiriist Evanza, seda esimeste hulgas kogu maailmas.
DeLavali uus lüpsiriist Evanza.
Foto: DeLaval OÜ

Suuresti traditsioonilise lahendusena aastakümneid püsinud lüpsimasina ehitus teeb nüüd järgmise suurema sammu. Tavapärane nisakumm on asendunud eraldiseisva kassetiga, tänu sellele on lüpsiomadused tunduvalt paranenud ja lüpsiriista käsitsemine nii lüpsi kui hoolduse ajal märgatavalt hõlpsamaks muutunud. On teisigi uuendusi, mis lubavad nisakummi vahetamise välpa suurendada 5000 lüpsini, teatud kummiosade puhul kuni 10 000 lüpsini ning samas vähendada hoolduseks vajalike varuosade arvu.

Uudse lüpsiriista väljatöötamise taga on hulk arendustööd, katseid ja miljoneid lüpse mitme aasta jooksul, seda ka Eesti farmides. Näiteks Tartu Agro Rahinge farmis on Evanza lüpsiriist olnud kasutusel alates 2018. aasta aprillist. Küsides farmijuhi Mall Rodimi käest, millised on esmased kogemused, ütleb ta, et masin on lehmasõbralik. „Vanad masinad, mis meil olid, ei haakunud nisa ja udaraga nii hästi kui uued. Ja siis need krooksusid krooks, krooks, krooks (s.t varasemad masinad imesid lüpsi ajal nisakummi kõrvalt õhku). Muidu meil neid krooksujaid lehmi oli kuskil 30 ja nüüd on kaks (viiesaja viiekümnest),“ selgitas Mall Rodim. Heaks tulemuseks loetakse, kui sellise probleemiga lehmi ei ole karjas rohkem kui 5%, nagu Tartu Agro Rahinge farmi puhul senini on olnudki. Tänu uuele lüpsiriistale on õnnestunud see probleem farmis suuresti kõrvaldada.

Kasutusel uued materjalid. Uudse kasseti juures, mis asendab tavapärast nisakummi, on eripäraks kaasaegsete materjalide kasutamine. Tavalise kummist nisakummi asemel kasutatakse elastsemat, kuid samas vastupidavamat materjali TPE ning kasseti suue on pehmest silikoonist. Nii ongi uue Evanza lüpsiriista haardumine nisadega tunduvalt parem. Nisade erineva suuruse ja kuju tõttu lüpsi ajal tavaliselt tekkivad takistused pole Evanza korral enam murekohaks. “Ka nisakanali otsad on paremaks läinud ja väiksemate nisadega lehmadele on parem alla panna, sest lüpsiriist ei kuku ära,” täpsustab Rodim.

DeLavali uus lüpsiriist Evanza.
Foto: Björn Qvarfordt, DeLaval OÜ

Lehma nisa ümber haarduva kasseti sees oleva nisakummi kuju on endine – kolmnurkne ristikulehte meenutava ristlõikega Clover-tüüpi nisakumm nagu siiani. Tänu uutele materjalidele, heale haardumisele udaraga ja minimaalsetele õhuleketele on aga suurenenud piimavoolukiirus lüpsi ajal. Seda näitavad farmihaldustarkvara andmete põhjal tehtud kokkuvõtted. Siit võiks järeldada, et lüpsiaeg peaks olema edaspidi lühem.

Mall Rodimi hinnang:

„… ja ma ütleks veel, et ma võitsin lüpsiaega. Ma ei ütle, et ma sain tunni, kuid ma sain pool tundi lüpsiaega lühemaks ühe vahetuse pealt. Viis gruppi, iga grupi pealt oma viis minutit võidan ja ongi pool tundi.“

Et Rahinge farmis lüpstakse lehmi kolm korda päevas, saab igaüks ise arvutada, palju see kokku teeb ning mõelda, kuidas selliselt kokku hoitud ajast enda farmis kasu saada.

Aja kokkuhoiu peale on mõeldud ka lüpsiriista hooldamise juures. Kui seniste kummist nisakummide vahetamine toimub iga 2500 lüpsi järel, siis Evanza puhul saab seda teha kaks korda harvem, iga 5000 lüpsi tagant. Nii kulub vähem töötunde, kuid aeg on kriitiline ka suurfarmides, kus kahe lüpsi vahele jääb seda napilt, et nisakumme üldse vahetada. Tänu uudsele kasseti lahendusele on Evanza puhul võimalik hakkama saada nelja kasseti vahetamisel ühe minutiga iga lüpsiriista kohta.

Lüpsiriistade ehitus on aastakümneid püsinud suuresti muutumatuna. Nisakumm koos nisakannuga on sarnase tööpõhimõttega olnud kasutusel üle saja aasta. Senine areng on toimunud pigem lüpsimasina vaakumrežiimi ja selle juhtimise täiustamise kaudu. Samas on lüpsiriist ja täpsemalt selles paiknev nisakumm ainus osa, mis vahetult lüpstava loomaga kokku puutub. Nii olemegi keskendumas sujuvamale ja lehma jaoks loomupärasemale lüpsile, kergema lüpsitöö ja farmerile otstarbekama ajakasutuse suunas.

Uuri lisa DeLavali kodulehelt.

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960