Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 22. november 2019

CHIEF-i erinevatel režiimidel töötav uus kuivatitüüp on varasemast veelgi tõhusam

Põllumajandusringkondades hästi tuntud Jüriöö talu perepoeg Olavi Jüriöö, kes on aastaid oma ettevõttes võrdlevaid katsetusi teinud, kuidas teraviljatootmine võimalikult efektiivseks saada, kiidab Inglise kuivatitootja Chief Industries kuivatit, mis teeb tööd nii portsjon- kui läbivoolurežiimil.

Uus kuivati on Jüriöö talus olnud kasutusel juba kolmandat hooaega ning nüüdseks võib kindlalt väita, et võrreldes varasemate kuivatitega on see tõhusam.

Peamise eelisena uue kuivati juures kiidab Jüriöö võimalust valida, kumba kuivatusrežiimi parasjagu kasutada – kas kuivatada vilja portsjoni kaupa või läbivoolurežiimil.

Paindlik erinevates olukordades

Eelkõige on valikuvõimalus Jüriöö sõnul oluline põllumehele, kellel kasvab põldudel üsna mitut sorti vilja, mis vajab erinevat kohtlemist. „Kultuurid, mis ei taha saada kuuma õhku, vaid pidevat tsirkuleerimist, nagu kanep või köömen, nende puhul on see portsjonrežiim kohe eriti hea. Läbivoolurežiimi on enamasti mõistlik kasutada teraviljadega, kus on oluline tootlikkus. Seal saad kuivatada kõrgema temperatuuriga ja tempot hoida,“ rääkis Jüriöö.

Sõltuvalt kuivatatava vilja niiskusesisaldusest on samuti hea, kui on valikuvõimalus, kas panna kuivati tööle portsjon- või läbivoolurežiimil. Jüriöö talus saadi tänavuse koristusega kuivana kätte ca kolm tuhat ja märjana neli tuhat tonni vilja. Vastavalt vilja niiskusele tuli valida ka programm, kuidas vili kõige efektiivsemalt kuivaks saada. „Lisaks tuleb veel vaadata ka koguseid. Kui ikka selgub, et koristada saab korraga vähe, siis ei ole vaja läbivoolu kasutada. Minul oli tänavu selline juhus talinisuga – sain seda koristada veidi rohkem kui kuivatitäie. Läbivoolul ma seda tööle panna ei saanud ja siis ma saingi nisu kuivatada portsjonrežiimil,“ meenutas Jüriöö.

Tootlikkus kasvab

Kokkuvõttes nendib Jüriöö, et kaht kuivatusrežiimi kombineerides on võimalik saavutada optimaalne tootlikkus, nii et kuivaks saaks kogu vili, mis kuivaks peab saama.

„Minu kuivatiga saab ühel hooajal läbi lasta kuus tuhat tonni vilja ja rohkem. Võimekust tal on. Kui ma hakkasin augustikuus kuivatama ja septembri algul lõpetasin, siis selle ajaga oli kogu mu vili võetud ja kuivatatud. Ja natuke kuivatasin ka teenusena teistele,“ rääkis Jüriöö, lisades, et kuna tema vilja kogus küündib juba kuue tuhande tonni piirimaile, siis tasub Chief kuivati soetamine ennast kokkuvõttes kindlasti ära, võrreldes sellega, kui teenust sisse osta.

Jüriöö talu kuivati tootlikkus on arvestuslikult kolmkümmend tonni tunnis. Võimsama järele pole Olavi Jüriöö sõnul tal tarvidust. „Minu käest küsiti, ega kolmekümnest tonnist tunnis väheks ei jää? Siin on vastus see, et kõik oleneb sellest, kui palju sa päevas suudad vilja võtta ja kui palju sul seda hooaja peale kokku tuleb. Niipalju kui vilja peale tuleb, niipalju sa pead suutma ka ära kuivatada. Kogu see konveier hakkab pihta kombainidest, millega sa vilja koristad. Kui sul kombain suudab võtta näiteks sada tonni päevas, siis ei ole sul vaja nii võimsat kuivatit, mis suudaks üle kolmekümne tonni tunnis vilja kuivatada. Mina lähtun sellest, kui palju tonne ma suudan ööpäevas koristada ja läbi lasta,“ rääkis Jüriöö.

Pole tavaline portsjonkuivati

Jüriöö sõnul on uue kuivati juures oluline, et seda saab reguleerida vastavalt oma vajadusele – erinevalt laiemalt levinud, väiksema võimsusega portsjonkuivatitüüpidest on Chiefil juhtimine paindlikum . „Kui ma ise kuivatan ja ise olen omanik, siis minu jaoks on oluline teha asjad lihtsamaks. Algul testid ja katsetad, mis sul vaja on, ja seadistad selle kuivati ise oma vajaduste järgi ära – millised on temperatuurid ja millal ta ennast välja lülitab. Juhtprogrammi osas esitasin ma oma soove ja ettepanekuid ja poole tunni jooksul olid muudatused juba tehtud,“ oli Jüriöö rahulolev.

Jüriöö kogemuse põhjal võib esile tõsta uue kuivati portsjonkuivatusrežiimi, kuna õigete seadistuste juures suudab see kuivatada vilja lõpuni nii, et inimest kuivati juures kohal olema ei peagi. Ka on selle tootlikkus kordades suurem võrreldes teiste Eesti kasutatavate portsjonkuivatitega.

„Erinevus portsjonrežiimi juures on see, et kuivati täitmine ja tühjendamine võtab aega. Seepärast jääb selle tootlikkus läbivoolurežiimile alla. Aga kui arvestada, et portsjonrežiimil suudab Chiefi kuivati rahulikult ka öösel ise töötada, siis võib kokkuvõttes öelda, et mul ööpäevane tootlikkus hoopis suurenes, kuna ma ei pidanud ise kuivatamise ajal juures olema. Ööga suudab kuivati sada tonni ära kuivatada, kui sa oled oma seadistused paika saanud,“ rääkis Jüriöö oma kogemustest.

Kiirel koristusajal on põllumehel iga minut kallis, seetõttu on Jüriöö sõnul Chief kuivatite puhul eriliselt mõnus, et nende tööl saab silma peal hoida ka kuivatist eemal olles – samal ajal kasvõi kombainiroolis vilja koristades. „Kaugseire on hea asi. Sedasama ekraani, mis on kuivati arvutil, näen ma ka tahvlis, telefonis või arvutis, mis mul endal parasjagu käepärast on,“ rääkis Jüriöö.

Agroeksperdil tõhus järelteenindus

Chief kuivatite maaletooja, Agroeksperdi meeskonna kohta leiab Jüriöö vaid positiivseid sõnu, tuues esmajoones välja tõhusa järelteenindamise kogemuse. „Minul on nendega koostööst ainult positiivsed emotsioonid. Kui mul mingisugune mure on, siis see leiab lahenduse, ükskõik kas see mure on seotud programmi või tehnilise poolega. Ja kui programmeerija suudab seda teha, mida mul vaja on, siis see asi tehakse kohe ära. Järelteenindus on neil väga hea,“ ei olnud Jüriöö kiidusõnadega kitsi.

Agroekspert OÜ tegeleb Eestis viljakäitlusseadmete müügi ja paigaldusega. Ettevõte esindab Chief kuivateid mis on pärit Inglismaalt ning testitud sealses niiskes kliimas, mistõttu on need osutunud väga sobivaks ka Eesti oludes. Chief kuivatid on vastupidavad ning kõrge tootlikkusega kuid väga madala energiakuluga. Nende juhtimine käib läbi arvuti ning nutiseadmete. Kogu protsess on jälgitav üle võrgu, mis teeb kasutaja aitamise ja probleemide lahendamise lihtsamaks.

Uued kahefunktsioonilised Chief kuivatid on teistest kuivatitest ehk veidi kallimad, aga nende võimalused on suuremad ja tasuvad ennast ära.

Vaata lisa: www.agroekspert.ee

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960