Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 24. juuli 2020

Jatiina esitleb: Amazone mullaharimise põimagregaat Ceus nüüd ka Eestis!

Amazone järelveetav mullaharimise põimagregaat Ceus-2TX on täiuslik iga detailini.
Foto: Jatiina OÜ
Lähinädalatel käivitatakse Eestis esimene Saksamaa põllutöömasinate tootja Amazone kõige uuem sügavkobesti ja kõrrekooreli põimagregaat Ceus. Tugevate piide ja kahe rea ketastega masin on võimekas kaks-ühes tööriist, mis kobestab maa ja segab põhu samal ajal korralikult mullaga segamini.

Amazone ja Krone põllutöömasinate esindaja Jatiina OÜ tegevjuhi Jaanus Põldmaa sõnul pole tegemist küll mullaharimise mõistes revolutsioonilise tootega, sest taolisi põimmasinaid on ka varem valmistatud. Ent samas on Ceusi lahendus uus, seal on arendatud parem piide asendite süsteem, tugevdatud raami, parendatud transpordiosa ja üldist võimekust.

Põldmaa selgitab, et kui saagid on suured ja põhku on palju, ei ole kettad sageli piisavalt võimekad põhu segamiseks maapinnaga. Eesti põllumehed on taasavastanud kündmise, ent samas leiavad paljud, et kive on põldudel väga palju, mis segab maa kvaliteetset harimist pärast viljakoristust ja enne külvi. Siin tulebki appi põimmasin, sest lihtsalt ketastega maaharimisel saa minna piisavalt sügavale ning tavalised tüükultivaatorid või sügavkobestid ei tee samuti seda tööd vajalikul määral ära.

Ceus-2TX saab kasutada ka ilma rullideta, sel juhul juhitakse seda tagaosas veermikuga. Veermiku rataste taga olevate järelveetavate piide abil kobestatakse igat rattajälge uuesti.
Foto: Jatiina OÜ

Maksimaalne võimsus ainult ühe ülesõiduga

Järelveetav mullaharimise põimagregaat Ceus-2TX töölaius on 4–7 meetrit, ketaste töösügavus 5-14 cm ning piide töösügavus kuni 30 cm. Tegemist on kõige paindlikuma mullaharimismasinaga, mis on mõeldud nii kõrrekoorimiseks kui ka pinnase töötlemiseks, sügavkobestamiseks, külviks ettevalmistamiseks ning eelkõige suure orgaanikasisaldusega töödeks.

Kombineerides pindmiseks mullaharimiseks mõeldud kõrrekooreli kasutuse piisegmendi sügavkobestamisega, on Ceus ideaalne mullaharimisseade põllumeeste jaoks, kellel tuleb mulda viia väga palju orgaanilist massi või kes soovib kobestada väga paindlikult ühe ja sama seadmega nii pindmiselt kui ka sügavalt. Töökiirustega 8–15 km/h saab töödelda suuri pindasid.

Eespool asetsev hüdraulilise töösügavuse reguleerimisega kettasegment purustab väga hästi orgaanilist massi, lõigates ja segades intensiivselt maapinnal olevaid saagijääke. Samal ajal tekib ülemisse mullakihti peeneteraline struktuur. See loob optimaalsed tingimused kõdunemiseks ning teisalt väga head idanemis- ja tärkamistingimused. Kettasegmendi töösügavust saab reguleerida ja piisegmendi maksimaalse töösügavuse korral saab kettasegmenti ülemises asendis ka täielikult inaktiveerida.

Järelveetavat hüdraulilise töösügavuse reguleerimisega piisegmenti on võimalik kasutada sügavate kuni 30 cm mullakihtide kobestamiseks. Töödelda saab ka pindmiselt, nii et adratera jookseb niisketes ja rasketes tingimustes vaevalt kõrrekooreli töösügavusel. Nii kobestatakse pealiskihti või saavutatakse mulla teralisem struktuur, millega vähendatakse nendes pinnastes märkimisväärselt leostumist.

Suur valik erineva suurusega, hooldusvabade laagritega kettaid ja 600 kg rakendusjõuga, laia otste valikuga piid peaks tagama igale kasutajale sobiva lahenduse.

Veebruari alguses taasloodud ettevõte Jatiina OÜ esindab Eestis üle maailma kõrgelt hinnatud Saksa põllumajandustehnika kaubamärke Krone ning Amazone.

Ettevõtte osanikud on lisaks Amazone-Werke tehasele eestlastest juhatuse liikmed Jaanus Põldmaa ja Tõnis Põldmaa, kellel mõlemal on nii Amazone kui Krone põllumajandustehnika pikaajaline müügikogemus ning kes tunnevad põhjalikult Eesti tehnikaturgu ja -kliente.

Jatiina on ainulaadne põllutöömasinate müüja, sest seal töötavad inimesed on ka ise praktiseerivad põllumehed.

Loe lisaks: Saksa masinatootja Amazone: usaldasime oma adra testimise Jatiina spetsialistidele

Vaata ka jatiina.eu

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960