Autor: Põllumajandus.ee • 7. august 2020

Talirapsi kasvuregulaator Artina EC

Sügisene kasvureguleerimine on üks parimaid mooduseid talirapsi talvitumise kindlustamisel õige sordivaliku järel.
Taliraps on 4-6 pärislehe faasis ning õige aeg pritsida Artina EC-ga.
Foto: Alis Photo

Siinkohal olekski sobilik tutvustada toodet Artina EC, mis sobib talirapsi sügiseseks kasvureguleerimiseks kui ka sügisel leviva fomoosi ehk mustmädaniku tõrjumisel.

Artina EC sisaldab toimeainet metkonasool (90 g/l, emulsioonikontsentraat), mis on meil Eestis talirapsi kasvuregulaatorites väga levinud toimeaine. Metkonasoolil on lisaks kasvu reguleerimisele ka mõju haigustele. Sügisel võib põldudel näha ristõieliste mustmädanikku ehk fomoosi nakatumist, mille tõrjumisel on metkonasool hea abiline. Fomoosi leidub Eesti rapsi põldudel üha enam, kuna rapsi kasvupind on suurenenud ning haiguse levik toimub ka naaberpõldude vahel. Haiguse esmane nakatumine toimub eoste abil, mis levivad õhu kaudu ning selleks on eriti sobilik just sügisene soe ja niiske ilm. Esimesena nakatuvad noored lehed, kuid nakkus võib edasi minna ka juurekaela, mis tekitab juba majanduslikku kahju.

Kui sügisel nakatuvad idulehed, siis need võivad lausa hukkuda. Nakatunud lehtedel on näha valged kuni mustad ümmargused laigud, millele aja jooksul tekivad väikeste mustade täppidena seene viljakehad. Kuskil poole aasta pärast nakatub juurekael, millel ilmnevad pruunid, sissevajunud laigud, mis põhjustab rapsi lamandumist, varajast valmimist ning taime hukkumist. Sealt edasi võib haigus kanduda kõtradele, kus tekivad pruunid laigud, mille tagajärel kõdrad küpsevad enneaegselt ja seeme nakatub, mis toob kaasa uuel hooajal uue nakatumise.

Väga efektiivseks ristõieliste mustmädaniku ehk fomoosi tõrjeviisiks on fungitsiidi kasutamine. Artina EC-l on fomoosile eriti tugev mõju tänu metkonasooli toimeainele. Artina EC toimib nii ennetavalt kui ravivalt, aga peamiselt soovitatakse kasutada ennetavalt haiguse varajases staadiumis, talirapsi 4-6 pärislehe faasis. Selles taimekasvufaasis saab haigus ennetava tõrje ning taime kasv saab samuti reguleeritud.

Mida annab talirapsi sügisene kasvureguleerimine?

-Ennetab rapsil varre pikenemist ning kasvukuhik ei veni välja;

-Vars pakseneb, paraneb juurestik;

-Aitab saada elujõulisemad ja rohelisemad taimed talvitumiseks;

-Ületalvitumine paraneb.

Kuna Eestis on ilmaolud muutunud üha ebastabiilsemateks ja ettearvamatumateks, siis tuleb just taimekaitsevahenditega proovida maandada riske, mis võiksid vähendada saagikust põllul.

Praegu teeb põllumeest muidugi väga murelikuks üha vähenev taimekaitsevahendite hulk, millega põllusaaki kindlustada. Taim peab suutma kevadel kahjuritele ise vastu panna ning seetõttu tuleks sügisel kasvatada tugeva juurekava ja jämeda kasvukuhikuga taim, et talvitumine oleks hea ning taim suudaks kevadel kiiresti kasvama hakata ning oleks kevadiste haiguste ja kahjurite poolt vähem vastuvõtlik. Siinkohal on Artina EC just õige toode, mida kasutada.

Artina EC sügisene kasutamine talirapsil:

Kulunorm – 0,5-0,8 l/ha;

Kasvufaasis – BBCH 14-16 (4-6 pärislehe faasis).

Efektiivsuskatse kevadise kasvuregulaatorina talirapsil `Mercedes`, Tartumaal, Palandiku talu, suvi 2019

Eelmisel kevadel tehti koostöös KEVILI PÜ ja Palandiku taluga katse. Talu põllul kasvas talirapsi sort `Mercedes`, mis vajas kasvu ühtlustamiseks kasvuregulaatoriga pritsimist. Põldu pritsiti Artina EC-ga 0,5 L/ha ja kontrollvariandiks oli Orius 250 EW, 1,0 L/ha.

Pritsiti 1. mail, taliraps oli 30 cm kõrge, pilt tehtud 29. mai 2019.
Foto: Ingrid Tamla

Vaatlustel rapsi kõrguses erinevusi ei märganud. Hargnemised olid sarnased. Enne koristust oli rapsimassi vajumine ühtlane.

Artina EC-ga pritsitud talirapsil oli palju kõrvalharusid ja nende kasv oli ühtlane tänu kasvuregulaatori kasutamisele. Pildid tehtud 29. mail 2019.
Foto: Ingrid Tamla

Leedus kasutavad Artina EC-d paljud põllumehed nii talirapsi kasvuregulaatorina kui ka teraviljadel fungitsiidina.

Uuri lisa Nordisk Alkali kodulehelt: www.nordiskalkali.ee

Nordisk Alkali esindaja Eestis Ingrid Tamla

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960