Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 27. oktoober 2020

McHale tooteuudised 2021

Uus McHale keskvaaluti R62-72
Foto: Stokker AS
Viimasel ajal ei möödu ühtegi aastat, kui McHale’l poleks mõnda täiesti uut turuletoodavat mudelit või masinat. Pigem selliste tooteuudiste osa aasta-aastalt suureneb ja järgmiseks hooajaks on uuenduslikematel põllumeestel võimalus ka endale tellida juba vähemalt 5 täiesti uut mudelit, mida siiani veel Eestisse tarnitud ei ole.

Lisaks uudistoodetele tehakse hoogsalt tootearendust ka kõigi seniste masinamudelitega nii, et järgmiseks hooajaks tellitavaid masinaid täpselt eelmise hooaja omadega üks-ühele kõrvutada ei saagi.

Nende konservatiivsemate ja alalhoidlikumate põllumeeste rahustuseks, kes ei taha tormata uudistoodete esirindel ja mõnikord pelgavad ka uute tootearenduste väljaravimata „lastehaigusi“, olgu öeldud, et Eesti turule päris värskeid ja prototüüpmudeleid ei jõuagi. Nimelt on tehase ekspordipoliitika selline, et kõiki uusi tooteid ja mudeleid testitakse enne põhjalikult koduturul ehk Iirimaal ja Inglismaal, seda sageli isegi paari hooaja vältel. Alles siis kui ka kõige väiksemad vead kõrvaldatud ja tooteparendused tehtud ning põllus ära testitud, vabastatakse need masinad müügiks eksporditurgudele. On mõned lihtsad ja järjepidevad tegevused, mis iseloomustavad tänast McHale tehast ja selle tootmist ja mis on aidanud saavutada McHale toodete ülemaailmse tuntuse sedavõrd lühikese ajaga.

1) Keskendumine tootearendusele ja innovatiivsete lahenduste väljatöötamisele – tervelt üle 10% McHale töötajaskonnast tegeleb pidevalt uute lahenduste väljatöötamise ja nende testimisega.

2) Fokusseerumine kitsale tootesegmendile, konkreetsemalt söödavarumistehnikale: pressid, kiletajad, rullipurustajad, niidukid ja vaalutid.

3) Kõigi toodete põhjalik testimine väga keerulistes oludes, millele ühelt poolt aitab kaasa Iirimaa kliima (vihmata ja päikeselisi päevi tuleb ette haruharva), aga teiselt poolt ka väga kõrged esitatavad nõuded masinate tootlikkusele ja töökindlusele. Ka on tuntud McHale selle poolest, et ühtegi toodet ei saadeta koduturult (UK) eksporti enne, kui see on ennast vähemalt terve hooaja põllutestides veatult ja edukana tõestanud.

Üldvaade McHale Iirimaa Ballinrobe tehasele peale 2015.a laiendust
Foto: Stokker AS

Järgneva aasta uudistoodetest täpsemalt.

Fusion3 Pro on uus kombipressi mudel, mis sisu ja funktsionaalsuse poolest on täiesti samaväärne senise profiseeria kombipresside tippmudeliga Fusion3 Plus – põhierinevusega, et tal puudub nö kile kilel tehnoloogia. Ehk siis rulli kokkusidumine toimub ikkagi võrguga, mitte spetsiaalse sidumiskilega. Tagab sama suure tootlikkuse ja kasutusmugavuse, mis senisel tippmudelil ja sobib ideaalselt ka teenusetegijatele, kuna on võimalus lisavarustusena soetada niiskus- ja kaaluandurid ja printer vastavate andmete väljatrükiks, kogu lisavarustuse loetelu on sama rikkalik kui Fusion3 Plus kombipressil. Hinnaklassilt aga ca 3.000 EUR soodsam kui Fusion3 Plus.

Uus profiseeria kombipress McHale Fusion3 Pro, seeriatootmise algus 2019.a
Foto: Stokker AS

V8 on täiesti uus muutuva kambriga tavapressi seeria McHale’l, mis võimaldab toota ülisuuri, kuni 1,95 m läbimõõduga rulle. Väga sobilik neile, kel on vaja pressida palju kuivsööta või põhku. Täpne uus mudel on V8950. Press on varustatud 3 laia kulumiskindlast materjalist rihmaga ja nagu senised V6 seeria pressid, paistab ka see mudel silma oma suurepärase tootlikkuse ning tihedate ja korrapäraste rullidega.

Uus muutuva kambrimahuga 3 rihmaga press McHale V8950
Foto: Stokker AS

Vaalutitest on McHale’l uudistoodetena pakkuda 2 mudelit: R62-72 ja R68-78. Mõlemad on keskvaalutid vastavalt 6,2-7,2 ja 6,8-7,8m reguleeritava töölaiusega ja 2 rootoriga. Kitsam sobib hästi korraga 2 vaalu ja laiem korraga 3 vaalu koristamiseks.

Lisaks erinevale töölaiusele on mudelitel järgmised peamised erinevused:

R68-78 6 ratast rootori kohta kitsama mudeli 4 ratta vastu.

R68-78 rootori diameeter 3,2m vs kitsama mudeli 2,8m.

R68-78 ühe rootori piivarte varv 13 vs kitsamal mudelil 11.

R68-78 transpordikõrgus 3,99m vs kitsamal mudelil 3,75m.

Oluline on teada, et R68-78 on juba keskmäärimisega mudel.

Vaalutite töölaiust saab reguleerida otse kabiinist, neil on roolitavad rattad ja suurel kiirusel töötav ajam. Olenevalt söödavaalu paksusest on võimalik reguleerida ka piivarre nuki nurka, et tagada kogu massi kadudeta üleskorje ja kompaktne ning ühtlane vaal. Piid on tugevad 10mm läbimõõdu ja 3 pooliga, 4tk iga piivarre kohta. Ka kõrgus on lihtsalt reguleeritav.

Uus McHale keskvaaluti R62-72
Foto: Stokker AS

Ka rullipurustajate ja söödalaotajate areng on McHale’l olnud kiire: lisaks senisele ühele rippes mudelile C430 ja 2 järelveetavale mudelile C460 ning C470 on nüüd välja tulnud uus eriti suure mahutavusega järelveetav C490 mudel. C490 kolusse võib korraga mahutada kuni 3 1,5m läbimõõduga rulli.

Masin on varustatud nii kabiinis asuva kui välise elektroonilise juhtpuldiga. Väljapuhumistiiviku ja sööterootori käivitus on teineteisest sõltumatud. Tänu rihmülekandele saab hooratas (põhupuhuri turbiin) töötada rootorist sõltumatult. See vähendab võimsustarvet ja tõrgete esinemise tõenäosust masina käivitamisel. Söötmisrootoril on 56 seitsmele kettale kinnitatud tera (valikvarustusena kuni 112 tera) ja rootor töötab hüdromootori jõul. See tagab rullide ühtlase söötmise. Tiisli kõrgus on reguleeritav. Nagu teisedki McHale rullipurustajad, on ka see varustatud kahekiiruselise käigukastiga vastavalt kas sööda või allapanu laotamiseks. Rulli saab masinale laadida teise traktori abita iselaadiva tagaluugiga. Tagaluugi õõnes disain võimaldab rulli nööri või kile eemaldamise ajal kinni hoida. Hea nähtavuse tagamiseks on masinakere alaosa kitsas ja ülaosas laienev. Kui rull pöörleb, kukub lahtine materjal masinakerele. Suure diameetriga hoorattal (põhupuhuri turbiin) on kuus väljapuhumislaba, mis tagavad hea väljutuse ja suurepärase puhastamise. Baasvarustusse kuulub kolmeosaline renn, mis vähendab vastupanu ja suurendab puhumiskaugust 18 meetrini. Standardvarustuses on söötmiskanali jaoks ka silorenni pikendus. Minimaalne võimsustarve on 68hj.

Uus seni suurim McHale rullipurustaja C490 mahutab korraga kuni 3 1,5m läbimõõduga rulli
Foto: Stokker AS

Tutvu ka Stokkeri lehel McHale ettetellimise kampaaniaga

Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Põllumajanduse uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Meelika Sander-SõrmusPõllumajandus.ee juhtTel: 555 33 789
Jaanus SarapuuReklaami projektijuhtTel: 5166 960